Curtea Constituțională a suspendat acțiunea acordului de credit cu Rusia, inclusiv legea votată astăzi de PDM și PSRM

Autor: , in Actualitate / Justiție / 23 aprilie, 2020, 19:38

Magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusia. De asemena, a fost suspendată procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut, votată astăzi de deputații PDM și PSRM.

Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Serghei Sîrbu privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării.

Majoritatea parlamentară formată din deputații PDM și PSRM au aprobat în două lecturi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare e 200 de milioane de euro. Proiectul a fost aprobat pe fundalul scandării „rușine” de către opoziția parlamentară.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 milioane de de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 milioane de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului, iar a doua la 30 octombrie.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an. Plata dobânzii va fi semi-anuală pentru fiecare tranșă.

Nu se știe cine a negociat acest acord din partea Guvernului de la Chișinău, dar documentul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova, de către Ambasadorul țării noastre în Federația Rusă, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X