Vladimir Țurcan, demis prin vot de neîncredere. Cine este noul președinte al Curții Constituționale

Autor: , in Actualitate / Justiție / 23 aprilie, 2020, 19:14

Noua președintă a Curții Constituționale (CC) este judecătoarea Domnica Manole. Decizia a fost luată joi, 23 aprilie, prin majoritatea de voturi exprimată de magistrații Înaltei Curți. Tot astăzi, printr-o decizie anterioară, Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al CC, prin vot de neîncredere.

Anunțurile au fost publicate pe site-ul Curții.

„Dl Vladimir Țurcan se destituie din funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale ca urmare a exprimării votului de neîncredere”, se arată într-o hotărâre a Curții.

Inițiativa de examinare a demiterii lui Vladimir Țurcan le aparține judecătorilor Liuba Șova și Nicolae Roșca.

„Se alege prin vot secret în funcția de Preşedinte al Curţii Constituţionale, pe un termen de trei ani, doamna judecător Domnica Manole, cu majoritate de voturi”, se arată în cea de-a două hotărâre a CC.

Citește și: (VIDEO) Cine minte? Declarații diferite ale lui Igor Dodon și Vladimir Țurcan privind conversația telefonică avută

Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC în august 2019.

În luna aprilie curent, acesta a fost sunat de președintele Igor Dodon după ce Curtea a emis hotărârea de suspendare a legii prin care Guvernul i-a angajat răspunderea privind unele măsuri socio-economie legate de situația de criză epidemiologică.

Apelul telefonic a servit drept motiv pentru opoziția parlamentară de a pune sub semnul întrebării independența Curții. Vladimir Țurcan a respins însă acuzațiile care i s-au adus.

Înainte de a ajunge judecător la Curtea Constituțională, apoi președinte al acesteia, Vladimir Țurcan a fost deputat și unul dintre fruntașii Partidului Socialiștilor, liderul neformal al căruia este Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X