Fost ministru al Sănătății: Autoritățile planifică o procedură care va pune și mai mult în pericol de infectare medicii

Autor: , in Populare / Social / 26 aprilie, 2020, 14:44

Procedura de prelevarea a probelor pentru COVID-19, pe care o planifică Ministerul Sănătății, pune în pericol și mai mare de infectare medicii, susține fosta șefă a instituției Ala Nemerenco.

Ea a amintit că „până astăzi 835 lucrători din sistemul sănătății sunt infectați cu coronavirus și 4 au decedat”, iar „Republica Moldova e prima în lume la infectarea personalului medical!”.

„Pe acest fon ministerul planifică prelevarea probelor pentru testarea COVID19 la domiciliu de către asistentele medicale ale medicului de familie. Instruite teoretic rapid și scurt la distanță, fără a deține abilitați practice pentru așa procedură, dotate cu echipamente de protecție necorespunzătoare, care vor fi îmbrăcate/dezbrăcate în condiții necorespunzătoare, majoritatea din ele de vârsta pensionară, vor fi supuse unui risc major de infectare”, avertizează Nemerenco.

Fosta ministă oferă exemplu SUA, acolo unde „Departamentul de Stat al Securității Muncii și Administrării Sănătății a clasificat procedura de prelevare a probei din naso-/orofaringe în categoria cu cel mai înalt risc de infectare cu COVID19, în rând cu intubarea pacienților în reanimare”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *