Candu i-a scris premierului Rusiei: Solicită detalii despre negocierea acordului de creditare

Autor: , in Politic / Populare / 27 aprilie, 2020, 11:31

Președintele grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a anunțat luni că i-a trimis o scrisoare premierului rus Mihail Mișustin, în care i-a cerut detalii despre negocierile între Republica Moldova și Rusia privind acordul de creditare în valoare de 200 de milioane de euro.

Candu susține că scrisoarea a fost trimis în condițiile „dubiilor care au apărut în privința negocierii acestui acord”.

„Luând în considerare că atât Dodon cât și prim-ministrul Chicu nu au venit cu explicații în privința acestui acord și noi înțelegem că prin anumite scheme și elemente de corupție se încearcă să se facă bani din acest acord, noi solicităm Federației Ruse să ne pună la dispoziție informații cu privire la care este echipa de negocieri, cine a semnat acordul din partea Federației Ruse, să ne pună la dispoziție protocoale, procesele verbale și schimbul de scrisori la negociere, dacă există. Sperăm să primim aceste informații de la Federația Rusă, dacă Guvernul Republicii Moldova și Dodon mint cu privire la acest acord. Sperăm că Guvernul Rusiei va da dovadă de deschidere, spre deosebire de acest mizerabil Guvern de la Chișinău care ascunde informații și încearcă, pe seama cetățenilor, să facă bani prin schemele lor murdare”, a declarat Andrian Candu.

El a acuzat în special prevederile prin care „statul Republica Moldova trebuia să-și asume datoriile și împrumuturile chiar și ale unor companii moldovenești care urmează să ia bani din Rusia sau a unor companii rusești care încearcă să participe în așa-numitele proiecte investiționale din Moldova”.

Totodată, cei din grupul Pro Moldova au anunțat că s-au plâns procurorului general Alexandr Stoianoglo, în privința „amenințărilor” pe care le-a proferat Igor Dodon la adresa „judecătorilor Curții Constituționale și opoziției”, după ce judecătorii CC au suspendat decizia Parlamentului prin care a fost adoptat acordul de creditare din Rusia.

„Toate aceste acțiuni ale președintelui Dodon sunt calificate ca infracțiuni, atât în privința judecătorilor CC cât și a opoziției. Toate acestea au o calificare penală. Solicităm procurorului general să se apuce de acest penal, Dodon”, a mai declarat Candu.

Pro Moldova a mai trimis o sesizare în adresa lui Stoianoglo, prin care îi acuză pe președintele Dodon și spicherul Greceanîi de „abuz în serviciu” „prin faptul că au semnat o lege, cu privire la asumarea de răspundere, încălcând legislația Republicii Moldova intenționat, fără să respecte procedurile și termenii prevăzuți de lege”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X