Platforma DA a sesizat CC privind neconstituționalitatea acordului de împrumut din Federația Rusă

Autor: , in Politic / 27 aprilie, 2020, 11:12

Platforma DA a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea împrumutului financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro.

Reprezentanții Platformei DA susțin că acordul contravine mai multor articole din Constituția Republicii Moldova.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, susține că „Guvernul a acționat de o manieră iresponsabilă și neprofesionistă, acceptând un acord în condiții păguboase impuse din exterior, fără a evalua riscurile juridico-financiare angajate, lăsând la discreția Federației Ruse determinarea întinderii efectelor și aplicării criteriilor acordului, dar și a jurisdicției”.

„Lipsa transparenței și a unei informări ample a societății privind angajamentul financiar contractat de Guvern reprezintă acceptarea oarbă de către coaliția de guvernare a unor angajamente financiare externe în virtutea atribuțiilor cu care a fost învestită puterea de stat în vederea exercitării”, a declarat Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, cei de la Platforma DA cer declararea drept neconstituțională a Hotărârii Guvernului pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat și Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

De asemena, se cere ca Legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat să fie declarată neconstituțională.

Amintim că la 23 aprilie magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusia. De asemena, a fost suspendată procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut, votată de deputații PDM și PSRM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X