Democrații îi contrazic pe Dodon și Chicu. PDM dezvăluie că banii din creditul rusesc nu sunt pentru pensii și salarii

Autor: , in Actualitate / Politic / 28 aprilie, 2020, 10:01

Democrații susțin că pensiile, salariile, indemnizațiile şi ajutoarele sociale vor fi achitate la timp, întrucât actele legislative votate săptămâna trecută de majoritatea parlamentară PDM-PSRM, printre care contractarea finanțării din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Cu referire la creditul rusesc, democrații spun că dacă banii nu vor veni, nu vor fi reparate drumuri, nu vor fi subvenționate dobânzile pentru creditele acordate agenţilor economici și nu va fi rambursat TVA-ul pentru agenţii economici, confirmând, totodată, că banii din partea Federației Ruse nu sunt prevăzuți pentru achitarea pensiilor și salariilor așa cum afirmă președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.

Într-un comunicat remis de PDM, după discuțiile cu PSRM, se arată că „riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanţează aceste cheltuieli se menţine, dar datorită promulgării şi publicării rapide a acestor acte legislative, acestea au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Astfel, s-a reuşit accesarea celor peste 4 miliarde de lei oferiţi de FMI”.

„Rămân, însă, sub pericol de nefinanţare cheltuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanţate din mijloacele creditului de stat din partea Federaţiei Ruse. În cazul blocării acestei finanţări, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducând peste 4 miliarde de lei cheltuieli menite să susţină economia naţională, să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii reveniţi de peste hotare, dar şi unele cheltuieli sociale şi investiţionale”, spun democrații.

Precizând ce obiective nu vor fi îndeplinite în cazul în care creditul rusesc va fi anulat, democrații în contrazic pe președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, care spuneau anterior că din acești bani vor fi achitate pensii și salarii pentru bugetari.

„Astfel, dacă cei peste 4 mlrd de lei nu vor mai ajunge în buget, vom fi nevoiţi să renunţam la reparaţia drumurilor (1,4 mlrd lei), la subvenţionarea dobânzilor pentru creditele acordate agenţilor economici (90 mln lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenţii economici (1 mlrd lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 mln lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecinţele secetei, precum şi la alte cheltuieli esenţiale pentru funcţionarea statului în condiţiile unei crize pandemice, economice, dar şi de situaţie excepţională în agricultură”, se arată în comunicatul remis de PDM.

Citește și: Candu i-a scris premierului Rusiei: Solicită detalii despre negocierea acordului de creditare

Democrații mai spun că au convenit cu socialiștii sa susţină eforturile Guvernului de a identifica surse adiţionale de finanţare a deficitului din extern.

Proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost adoptat, pe 23 aprilie, da majoritatea parlamentară PDM-PSRM. Șeful statului a promulgat proiectul, iar sâmbătă, 25 aprilie, acesta a și intrat în vigoare. Opoziția parlamentară susține că în rectificarea bugetară nu au fost stabilite corect prioritățile ce reies din contextul crizei actuale, astfel grupul Pro Moldova a solicitat Curții Constituționale interpretarea unor prevederi din lege.

Amintim că la 23 aprilie magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusia. De asemena, a fost suspendată procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut, votată de deputații PDM și PSRM. Decizia a fost luată în baza unui sesizări făcute de grupul parlamentar Pro Moldova.

Luni, 27 aprilie, și reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr s-au adresat Înaltei Curți, privind neconstituționalitatea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea împrumutului financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X