marți, aprilie 28, 2020


Judecătorii CC reacționează la declarațiile politicienilor: „Presiunile de orice natură sunt inacceptabile”

Autor: , in Justiție Populare , - 11:56

Magistrații Curții Constituționale (CC) au publicat astăzi, 28 aprilie, o Declarație prin care afirmă că declarațiile unor politicieni, făcute în ultima perioadă la adresa instituției, au rolul de a crea o atmosferă publică negativă în jurul Curții și de a discredita judecătorii constituționali. Magistrații cheamă la dialog reprezentanții instituțiilor publice, dar și ai partidelor plitice. „Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”, se arată în Declarație.

„În ultimele zile, în spațiul mediatic au fost lansate declarații ale unor înalți demnitari de stat de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali.

Autorii declarațiilor afirmă că judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică. Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele etc”, își încep Declarația magistrații Înaltei Curți.

Potrivit lor, „asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept”.

„Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”, afirmă judecătorii constituționali.

Curtea amintește că, cu circa 25 de ani în urmă, pe 29 iulie 1994, Poporul Republicii Moldova, care și-a realizat suveranitatea națională, a adoptat prin intermediul reprezentanților săi Constituția ca Lege Supremă a Statului. În Constituție s-a statuat că „nici o lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”. Pentru a realiza acest deziderat fundamental pentru statul de drept, legislatorul constituant a instituit Curtea Constituțională ca unică autoritate de jurisdicție constituțională, care, independent de orice altă autoritate publică, garantează supremația Constituției, asigură realizarea principiului separării puterii de stat și garantează responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

„Subsemnații am jurat pe 16 august 2019 în fața întregului popor să ne îndeplinim cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curții Constituționale, să apărăm orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să ne supunem în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei.

Astăzi, declarăm cu toată responsabilitatea că am îndeplinit și suntem hotărâți să ne îndeplinim în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale. Întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii”, se mai arată în Declarație.

„În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova îndeamnă deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință”, au adăugat magistrații.

Declarația este semnată de judecătorii Domnica Manole (președintele CC), Vladimir Țurcan, Eduard Ababei, Nicolae Roșca, Liuba Șova și Serghei Țurcan.

Amintim că CC a suspendat săptămâna trecută acțiunea Legii prin care Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut oferit de Federația Rusă Republicii Moldova.

La scurt timp, PSRM a acuzat că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC, după ce fostul lor coleg, Vladimir Țurcan, a fost demis din funcția de președinte al Curții.

În aceeași zi, președintele Dodon i-a avertizat pe magistrații CC să nu anuleze creditul de la ruși. „De la 1 mai, pensiile și salariile bugetarilor ar putea să nu fie achitate”, a declarat acesta.

Citește și: Reacția PAS la acuzațiile PSRM că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC: Au pierdut contactul cu realitatea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *