miercuri, aprilie 29, 2020


Cutiile manuale — pe cale de dispariţie? Cota maşinilor cu acest tip de transmisii a scăzut la doar 12%

Autor: , in Auto , - 17:51

Cutiile manuale sunt tot mai puţin solicitate în rândul cumpărătorilor, iar acest lucru se atestă şi prin lipsa ofertei în segment, or tot mai mulţi constructori auto renunţă la aceste cutii în favoarea celor automate, robotizate sau CVT-urilor. Un studiu realizat în SUA arată că cota maşinilor cu cutii manuale a scăzut acum până la 12%, relatează piataauto.md.

Astfel, potrivit datelor furnizate de CNBC, dacă în 2006 cota maşinilor cu cutii manuale în SUA a constituit 46%, timp de un deceniu cererea pentru acest tip de cutii a scăzut dramatic iar cota a scăzut până la 27% din oferta totală.

În următorii ani a fost înregistrat un declin şi mai dramatic, pentru ca în 2019 cota să ajungă la doar 12% — din cele 327 modele noi prezente pe piaţa americană, doar 41 maşini oferă opţiunea cutiei manuale.

Din această cauză automat scade şi cererea pentru aceste maşini — cele mai populare automobile pe piaţa americană sunt comercializate exclusiv cu cutii automate, de exemplu pick-up-urile mari sau sedanul Toyota Camry, de exemplu, unul dintre fruntaşii segmentului, care deja de câteva generaţii nu mai oferă cutii manuale.

Totuşi, cutiile manuale nu vor dispărea în totalitate în viitorul apropiat. CNBC estimează că în acest tip de cutii va fi eliminat în cele mai solicitate segmente de piaţă, precum cel al SUV-urilor şi sedanurilor de familie. În schimb, cutia manuală va fi oferită de constructorii automobilelor mai speciale, sportcar-urilor, precum Porsche şi BMW, însă doar pe anumite modele, acolo unde va exista cerere.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *