(DOC) „O portiță pentru contrabandă”. Un deputat sesizează PG după ce două companii transnistrene ar fi primit licențe pentru importul de țigări

Autor: , in Politic / 29 aprilie, 2020, 14:45

Igor Grosu a sesizat Procuratura Generală în vederea examinării legalității eliberării de licențe de import de țigări pentru două companii înregistrate în stânga Nistrului – SRL „Алмавис” și SRL „Табимпорт“. Potrivit lui, licențele, care au fost eliberate recent de Agenția Servicii Publice (ASP), „repornesc schemele care au sărăcit pe parcursul multor ani cetățenii țării”.

„E sfidător că în timp ce guvernarea se bocește că nu are bani de pensii și salarii, deschide portițe pentru îmbogățirea ilegală a hoților”, a scris deputatul PAS pe pagina sa de Facebook.

„Și asta chiar dacă anterior Serviciul Informație și Securitate, printr-o notă, spunea că eliberarea licențelor la importul și comercializarea produselor accizabile (băuturi alcoolice și țigări) pentru companiile înregistrate în stânga Nistrului prezintă riscuri pentru interesele economice și imaginea externă a Republicii Moldova.

La modul practic, aceasta era o schemă conform căreia se realiza contrabanda în masă de țigări de către grupări criminale spre Uniunea Europeană și Ucraina prin Republica Moldova”, scrie deputatul.

„În anii 2012-2014 prin această schemă au trecut 330 milioane de țigări în valoare de 68 de milioane de dolari SUA. Între 2015 și 2019, prin aceeași schemă au trecut 550 de milioane de țigări care erau vândute în magazinele Duty Free.

Pe de altă parte, conform notei informative a Serviciului de Informații și Securitate desecretizate de fostul Prim-ministru Maia Sandu și făcută publică la 11 iulie 2019, între 2015 și 2019 valoarea mărfurilor importate de către entitățile Duty Free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entități au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Din cauza acestor tranzacții, în buget din contul accizelor și taxelor aferente nu au ajuns circa 822 de milioane de lei. Amintesc că în iulie 2019, Guvernul Sandu a interzis activitatea duty free pe teritoriul Transnistriei”, a adăugat Igor Grosu.

Serviciul de presă al ASP nu ne-a răspuns la apelurile telefonice pentru a se expune asupra cazului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *