Gribincea: Demersul lui Bolea către CSM e „circ”. Judecătorii CC pot fi sancționați doar de instituțiile care i-au numit

Autor: , in Politic / 29 aprilie, 2020, 17:33

Juristul Vladislav Gribincea califică demersul deputatului socialist Vasile Bolea către Consiliul Superior al Magistraturii, de a le ridica mandatele judecătorilor Curții Constituționale Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova, drept „circ”.

Într-o postare pe Facebook, el susține că cei trei judecători pot fi sancționați doar de către instituțiile care i-au desemnat în funcții, adică Parlamentul sau Guvernul.

Nimeni nu este mai presus de lege, inclusiv judecătorii Curții Constituționale. Totuși, tragerea la răspundere a oricui, fie că este vorba de Președintele Țării, judecătorii Curții Constituționale sau mulgătoarea din Ocnița, trebuie să aibă loc doar cu respectarea legii. Nu mă voi referi la temeinicia adresării, despre care sunt sigur că sunt multe de comentat. Aș dori să mă refer doar la 3 aspecte de procedură:

a) Art. 84 alin. 1 Codul jurisdicției constituționale prevede că procedura disciplinară împotriva judecătorului Curții Constituționale poate fi pornită doar de către organul responsabil de numirea judecătorului. Nimeni din cei 3 judecători nu a fost numit de către CSM! Dacă se mergea pe această logică, trebuia sesizat Parlamentului (care a numit-o pe dna Manole) și Guvernul (care i-a numit pe dl. Roșca și dna Șova). Era și mai simplu, în circumstanțele actuale, probabil!

b) Conform art. 84 alin. 6 al Codului jurisdicției constituționale, sancțiunea disciplinară judecătorului CC este aplicată de către Plenul CC! Dl. Bolea a cerut CSM să aplice sancțiunea! Interesant cum va răspunde CSM la adresare?

c) Conform art. 84 alin. 7 al Codului jurisdicției constituționale, hotărârea CC cu privire la aplicarea sancțiunii se ia cu votul majorității judecătorilor CC, adică cu votul a 4 judecători. În total în CC sunt 6 judecători, iar prin adresare se solicită sancționarea a 3 din cei 6. Este evident că pentru o asemenea decizie, chiar dacă ar fi fost comisă o abatere, nu există voturi”, se arată în comentariul lui Gribincea.

În opinia sa, „un alt aspect interesant este de ce adresarea vine acum, deși pretinsa abatere a avut loc încă în vara lui 2019 și despre ea cunoștea tot Parlamentul?”.

„Întrebarea simplă este, pentru ce acest circ?! Țara nu are cum să câștige de pe urma unei Curții Constituționale dependente politic! Și nici politicienii nu pot câstiga credibilitate prin manipulare. Poate totuși trecem la un alt nivel?! Sunt sigur că se poate!”, și-a încheiat Gribincea comentariul.

Amintim că deputatul socialist Vasile Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând cerând ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole.

Socialistul îi acuză pe cei trei magistrați că au încălcat jurământul depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Încă o dată ne convingem, cât de slabi sunt cei din psrm. Doar în cap sunt mari, dar asta nu înseamnă că au și multă minte. Predecesorii lor-socialiștii sovietici-conduceau, mai mult, bătând cu pumnul în masă. Cei ce i-ați votat, poate deschideți ochii mai tare?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *