Un deputat socialist cere CSM-ului să ridice mandatele a 3 judecători ai Curții Constituționale (DOC)

Autor: , in Actualitate / Justiție / 29 aprilie, 2020, 14:42

Deputatul socialist, Vasile Bolea, sesizează Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitând cerând ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole.

Socialistul îi acuză pe cei trei magistrați că au încălcat jurământul depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

„Astăzi am depus o sesizare în adresa CSM cu solicitarea de a atesta abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pornind procedurile disciplinare și sancționarea magistraților prin încetarea mandatelor de judecător al Curții Constituționale, pe motivul încălcării jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții. Argumentele de rigoare sunt descrise în sesizare”, a scris Vasile Bolea pe Facebook.

Bolea cere ridicarea mandatului de judecător a Domnicăi Manole, făcând referire la o declarație a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, care ar fi fost mediatizată în luna august 2019 de surse media nespecificate.

Citește și: Maia Sandu: Igor Dodon și complicii lui au pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale

Cât privește judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, socialistul cere ridicarea mandatelor pe motiv că Șova a povestit, în august 2019, într-o emisiune televizată cum a fost votat fostul socialistul Vladimir Țurcanu la șefia Înaltei Curți.

De menționat că, săptămâna trecută, fostul socialist, Vladimir Țurcan, a fost demis din funcția de președinte al CC prin vot de neîncredere, după ce a dezvăluit președintelui Igor Dodon cum au votat judecătorii CC privind suspendarea asumării răspunderii Guvernului față de Parlament, proiect care ulterior a și fost anulată de Înalta Curte. La șefia CC a fost alesă judecătoarea Domnica Manole. Ședința la care au fost aprobate aceste decizii a fost organizată la solicitarea judecătorilor Liuba Șova, Nicolae Roșc.

Anterior mai mulți reprezentanți ai PAS au acuzat că președintele Igor Dodon și anturajul său ar pune presiune pe magistrații Curții Constituționale, Procuratura Generală precizând că nu investighează aceste acuzații, dar că autorii acestor declarații vor fi invitați la Procuratură să prezinte dovezi.

CC a suspendat săptămâna trecută acțiunea Legii prin care Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut oferit de Federația Rusă Republicii Moldova.

La scurt timp, PSRM a acuzat că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC, după ce fostul lor coleg, Vladimir Țurcan, a fost demis din funcția de președinte al Curții.

În aceeași zi, președintele Dodon i-a avertizat pe magistrații CC să nu anuleze creditul de la ruși. „De la 1 mai, pensiile și salariile bugetarilor ar putea să nu fie achitate”, a declarat acesta.

De menționat că, la 7 mai Curtea Constituțională va examina constituționalitatea Acordului de credit de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse, după ce opoziția parlamentară a depus mai multe sesizări în acest sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *