4 judecători constituționali au sesizat plenul CC privind intimidările și filajul la care ar fi supuși și pregătesc o sesizare la Procuratura Generală
Patru judecători constituționali (Domnica Manole (președinta Curții Constituționale), Serghei Țurcanu, Liuba Șova și Nicolae Roșca) au sesizat plenul Curții Constituționale privind intimidările și filajul la care ar fi supuși. Într-o declarație pentru Cotidianul.MD, Domnica Manole a anunțat că judecătorii se pregătesc să trimită o sesizare către procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Totodată, magistrații își rezervă dreptul să informeze instituțiile internaționale cu privire la presiunile și intimidările care se fac la adresa judecătorilor CC, care se tem că însăși viața lor poate fi pusă în pericol.
Iată declarația pe care Domnica Manole a oferit-o pentru Cotidianul.MD:
„Astăzi, în cadrul plenului CC, unii judecători ai Curții au sesizat plenul privind presupuse acțiuni de intimidare și filaj asupra lor. În baza acestor declarații, dar și în baza informațiilor apărute în presă privitor la eventuale acțiuni de presiune, intimidare, filare ilegală, ba chiar că viața acestor patru judecători ar fi în pericol, CC a decis de a sesiza procurorul general pentru a investiga acțiunile invocate de unii judecători și informațiile apărute în presă.
Totodată, în calitate mea de președinte al CC, declar că CC își rezervă dreptul de a sesiza Comisia de la Veneția și instituții ca Parlamentul European, Consiliul Europei, ambasadele străine în R. Moldova, inclusiv Delegația UE la Chișinău pentru a scoate în evidență presiunile publice, intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii Curții.
CC reiterează în fața cetățenilor țării că va hotărî cu privire la sesizările pe care le-a acceptat spre examinare în fond ținând cont doar de Constituția Republicii Moldova. Chem cetățenii să aibă încredere în CC și în capacitatea Curții de a rezolva cauzele doar conform Constituției. Nicio ingerință în activitatea Curții nu vom permite.
În trecut, în calitate de judecător la Curții de Apel, în perioada 2016-2019 am fost supusă intimidărilor și presiunilor care sunt descrise astăzi în presă, fiindu-mi intentat neîntemeiat dosar penal, fiind eliberată abuziv din serviciu. Am trecut printr-o perioadă grea în viața mea și aceste intimidări persoanl nu mă sperie. Dar, în general, presiunile, intimidările nu sunt acceptabile împotriva judecătilor CC. CC este independentă și va soluționa sesizările în baza Constituției. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă toți cetățenii și toți politicienii”.
Potrivit Domnicăi Manole, în prezent se lucrează asupra sesizării la adresa Procuraturii Generale, dar nu a oferit detalii despre probele pe care le-ar deține pe acest caz.
„Lucrăm asupra sesizării ca să invocăm toate detaliile pe care le considerăm necesare pentru a fi investigate de Procuratura Generală. Decizia deja e luată de plenul CC. Vă vom informa ulterior când vom depune sesizare la Procuratură”, a adăugat președinta CC.
„Detalii nu pot da despre probatoriul pe care-l deținem. Ele vor fi anexate la solicitarea adresată procurorului general. Ne dorim o investigație multilaterală, în conformitate cu legea și sperăm că Procuratura Genreală își va executa obligațiunile care-i revin conform Constituției”, a mai spus ea.
Amintim că astăzi, 30 aprilie, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a declarat că patru judecători ai Curții Constituționale sunt în prezent filați, iar în adresa lor se încearcă inclusiv organizarea unor „provocări”.
Comentarii