Oficial european, despre propagandă, creditul rus și presiunile asupra judecătorilor CC: UE nu va tolera să fie găsită țap ispășitor pentru eșecurile guvernării moldovene

Autor: , in Politic / Populare / 30 aprilie, 2020, 17:20

Șeful Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova, Siegfried Mureșan, afirmă că UE nu va tolera să fie scoasă țap ispășitor pentru eșecurile și nepregătirea autorităților R. Moldova. Oficialul european se arată îngrijorat de campania de dezinformare menită să prezinte o imagine distorsionată a relației dintre Bruxelles și Chișinău, dar și de atacurile președintelui Dodon. Mureșan a trecut în revistă ajutoarele financiare oferite de UE Chișinăului, afirmând că rolul acestora este diminuat în detrimentul unui împrumut dubios oferit de Rusia, care își servește interesele politice în timp ce impune sarcini suplimentare cetățenilor și bugetului R. Moldova. Totodată, acesta se arată îngrijorat de presiunea enormă exercitată pe judecătorii Curții Constituționale pentru aprobarea împrumutului rus.

Propaganda de la Chișinău și atacurile lui Dodon

„Am observat cu mare îngrijorare evoluțiile recente din Republica Moldova. În ciuda faptului că UE este cel mai mare susținător al ajutorului acordat Moldovei, campaniile de propagandă și dezinformare continuă prezintă o imagine distorsionată și nerealistă. Atacurile constante ale președintelui Dodon și o serie de mesaje disprețuitoare și denigratoare împotriva UE la televiziunea publică și în mass-media nu ajută moldovenii și nici nu îmbunătățesc relațiile UE-Moldova”, se arată într-o declarație a lui Siegfried Mureșan.

Având în vedere discreditarea continuă a UE, este important de a face o precizare. În calitate de președinte al delegației Parlamentului European UE-Moldova și în calitate de președinte al delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, este datoria noastră să comunicăm adevărul despre asistența UE și partenerii internaționali în valoare de până la 0,5 miliarde de euro cetățenilor moldoveni.

În această criză, populația și întreprinderile moldovenești au nevoie de ajutor imediat, determinate de intenții autentice, nu de planificare electorală.

UE a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane de euro pentru nevoi imediate. Aceasta include reacția de urgență în domeniul sănătății în cadrul proiectelor în curs de desfășurare a livrării de echipamente de protecție și ventilatoare și, pentru recuperare, subvenții pentru dezvoltarea activităților de afaceri sau renovarea spitalelor. Ultimele activități ale UE includ furnizarea de materiale către Cahul, Ungheni, poliția de frontieră MD și instituțiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului.

Creditul rusesc este dubios, iar presiunea enormă asupra judecătorilor constituționali este îngrijorătoare

În timp ce ajutorul UE este diminuat și omis, este descurajant să vedem cum autoritățile actuale aprobă un împrumut dubios din partea Federației Ruse, care își servește interesele politice, în timp ce impun sarcini suplimentare cetățenilor și bugetului țării. Este mai îngrijorător să observăm presiunea enormă exercitată de judecătorii Curții Constituționale pentru aprobarea împrumutului rus care beneficiază o parte a clasei politice și sărăcește restul populației.

„Nu vom tolera încercarea guvernului actual de a folosi UE ca țap ispășitor pentru nepregătirea și nerealizarea lor pentru oamenii lor”

Susținerea din partea UE

„În această criză, medicii, asistenții medicali și sectorul de asistență medicală din Moldova au nevoie de echipament de protecție și asistență, în loc de încercările autorităților de a reduce la tăcere plângerile sau de a controla datele publice pentru a denatura numărul sau situația reală.

În acest context, UE, în cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății, a oferit regiunii suma imediată și nerambursabilă de 30 de milioane de euro pentru a furniza materiale medicale în funcție de nevoile lor”, scrie acesta.

„UE este conștientă că agricultura, asistența medicală, IMM-urile, ospitalitatea și multe alte sectoare se află într-o situație gravă. UE va oferi o asistență macro-financiară suplimentară (AMF) de 100 de milioane de euro, ajutând Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Aceasta vine pe lângă suma de 70 milioane de euro debursată în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe, înainte de iulie 2020, în conformitate cu foaia de parcurs de reformă convenită. În acest context, FMI extinde, de asemenea, acordarea de ajutor de urgență pentru 220 de milioane euro pentru a atenua efectele economice ale crizei COVID-19”, mai scrie el.

Ajutorul UE nu urmărește să acopere scopurile politice de guvernare, ci să îi ajute pe moldovenii afectați de criza COVID-19. Acesta este motivul pentru care, o parte din ajutorul UE se adresează direct cetățenilor prin proiecte existente, nu către Guvern. Astfel, niciun președinte sau persoană publică nu-și poate atribui ajutorul UE.

Ajutorul AMF de 70 de milioane de euro și 100 de milioane de euro suplimentari sunt oferite Guvernului moldovean numai după ce respectă condiționalitatea strictă prin punerea în aplicare a unor reforme importante pentru toată R. Moldova. Orice întârziere în primirea acestui sprijin este responsabilitatea autorităților actuale de a nu-și face temele pentru a obține asistența pentru R. Moldova. Autoritățile știu foarte bine tipul de reforme necesare pentru a fi puse în aplicare, în conformitate cu Memorandumul de înțelegere pe care l-au semnat cu UE”, a adăugat Mureșan, cu referire la asistența financiară pentru R. Moldova.

Potrivit oficialului european, în plină pandemie de COVID-19, UE rămâne în alertă cu privire la situația din regiunile învecinate, în special în țările Parteneriatului Estic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *