Statistici VS populismul lui Dodon: Adevărul despre cât de gravă este situația astăzi în Moldova

Autor: , in COVID-19 / Editorial / Populare / 30 aprilie, 2020, 12:22

În Republica Moldova, incidența testelor la COVID-19 care se dovedesc a fi pozitive a ajuns să fie de 100 de ori mai mare decât în Lituania sau de 10 ori mai mare decât în România. Rândurile de mai jos nu sunt despre cât de bogată sau săracă este o țară, despre cât de bine sau de prost este pregătit un sistem medical, sunt despre populism și iresponsabilitate. Ambele se regăsesc din plin la cei care au ajuns astăzi să guverneze Moldova și au repercusiuni grave asupra statului în perioadă de pandemie.

Acum două săptămâni, Ion Chicu promitea, că „dacă până la 26 aprilie reușim cu toții să menținem răspândirea virusului în parametrii actuali de creștere a numărului de cazuri noi și nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA”.

Declarația m-a surprins, pentru că urmăresc cu atenție în această perioadă ce se întâmplă în Europa, în state unde criza sanitară este gestionată mult mai bine decât în Republica Moldova, iar acolo nicio țară care se respectă nici măcar nu lua în calcul să relaxeze anumite restricții mai devreme de începutul lunii mai.

Până la urmă a venit 27 aprilie, cu mult sub 3000 de cazuri active, dar „marea majoritate a activităților economice”, inclusiv deschiderea restaurantelor, așa și nu s-a reluat. Asta, din sursele mele, la intervenția specialiștilor, inclusiv a celor OMS, care au transmis guvernării că ar fi o iresponsabilitate totală să se ajungă într-atât de departe încât să se deschidă până și restaurantele în condițiile în care în Moldova încă nici nu știm dacă s-a ajuns la vârf de pandemie.

Pentru că dacă am lua în calcul cele 5 zile premergătoare datei de 26 aprilie, am vedea că în această perioadă s-au înregistrat 794 de noi cazuri, cele mai multe de la declanșarea pandemiei într-un astfel de interval de timp. Mai mult, între 21 și 26 aprilie am avut și 3 zile cu recorduri negative înregistrate (164 de cazuri, 184 de cazuri și 194 de cazuri). Deci este evident că Moldova nu a atins vârful pandemiei nici măcar la 7 săptămâni de la declanșare, iar de relaxarea măsurilor nici nu poate fi vorba.

Iar asta s-a întâmplat anume din cauza iresponsabilității și strategiei greșite a guvernării în gestionarea pandemiei, fapte care vor fi demonstra mai jos, prin cifre și statistici foarte relevante. 

Testarea suficientă, garanția succesului în lupta cu pandemia

În ultimele săptămâni, insist cu foarte multă încăpățânare că este nevoie de efectuat mult mai multe teste în Republica Moldova dacă ne dorim cu adevărat să punem capăt acestei pandemii nenorocite cât mai rapid. De testare suficientă era nevoie în special la sfârșit de martie sau început de aprilie, dar nu ar fi foarte târziu nici măcar acum.

Acum două săptămâni, demonstram cu cifre că țările cu o populație comparabilă cu a Republicii Moldova erau pe cale să învingă pandemia datorită faptului că au testat la timp, au izolat persoanele contaminate și au lichidat focarele. Aici puteți vedea exemplele de succes ale statelor Baltice, Islandei, Sloveniei sau Slovaciei. După două săptămâni, lucrurile stau și mai bine în aceste țări, incidența cazurilor pozitive înregistrate în urma testării fiind chiar și de 100 de ori mai mică decât în Republica Moldova.

Este cazul Lituaniei, țară care la 28 aprilie a efectuat 6 mii de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi doar 31, adică o incidență de 0,2%.

Letonia în aceeași zi a realizat 3.250 de teste, iar dintre ele pozitive au fost doar 13, adică o incidență de 0,3%.

Estonia a efectuat și ea aproape 1.100 de teste dintre care au ieșit pozitive doar 6, incidența fiind de 0,5%.

Comparativ cu aceste state, Moldova a făcut la 28 aprilie doar 697 de teste, dintre care pozitive s-au dovedit a fi 157, adică o incidență de 23%.

Deci de 100 de ori mai mare decât în Lituania, de 70 de ori mai mare decât în Letonia și de 50 de ori mai mare decât în Estonia. Și niciuna dintre aceste țări nu a luat încă în calcul să deschidă restaurantele sau alte relaxări de acest gen, aceste variante putând fi implementate abia în prima jumătate a lunii mai. Dar cu reguli foarte stricte, cum este purtarea de mască obligatorie în locurile publice.

Vreau să mai precizez că de la declanșarea pandemiei Lituania a efectuat peste 118 mii de teste, dintre care doar 1,1% pozitive. Letonia a testat aproape 55 de mii de persoane, pozitive dovedindu-se 1,5%, iar Estonia a testat în total peste 51 de mii de persoane, pozitive fiind 2%. În Slovacia (81 de mii de teste) și Slovenia (53 de mii de teste), țări și ele comparabile ca populație cu Republica Moldova, incidența testelor pozitive este tot de sub 2%.

Iar în Moldova până în prezent s-au efectuat doar 18 mii de teste, dintre care 21% s-au dovedit a fi pozitive. Voi reaminti și cu această ocazie că la sfârșit de martie Moldova înregistrat mai puține cazuri decât toate cele 5 state menționate mai sus. Astăzi Moldova înregistrează de 2, 3 sau chiar 4 ori mai multe decât fiecare țară în parte. Iar asta, și mai grav, la un număr mult mai mic de teste efectuate.

Dar să comparăm și cu țările vecine, România și Ucraina, chiar dacă aici comparația e mai puțin relevantă din cauza populației mult mai mari a acestor state. Chiar și așa, cifrele sunt net în defavoarea Moldovei.

România: 17 mii de teste ieri, 362 pozitive, incidență de 2,1%. Total – 167 de mii de teste, 7,1% pozitive.
Ucraina: 5.500 de teste ieri, 482 pozitive, incidență de 8,6%. Total – 105 mii de teste, 9% pozitive.

Aici mai putem adăuga că dacă ne raportăm la populație, în Moldova avem de două ori mai multe cazuri pozitive la un milion de locuitori decât în România și de aproape 4 ori mai multe decât în Ucraina.

Cazurile Belarus, Rusia, Turcia sau cât de periculos este populismul pe timp de pandemie

Scriam acum o lună despre ignoranță, care este cel mai bun aliat al coronavirusului, exemplificând prin Turcia, țara care a neglijat orice măsură de siguranță până aproape de 20 martie, jucându-se inclusiv fotbal cu spectatori.

Astăzi Turcia are aproape 120 de mii de cazuri pozitive și peste 3000 de morți. Mai mult, Turcia este țara care a ajuns de la cazul unu la o sută de mii de cazuri în aproximativ 40 de zile, la fel de rapid ca SUA și chiar mai rapid decât Spania sau Italia, cele mai afectate țări europene la acest capitol.

Între timp, în alte țări unde populismul predomină avem cea mai rapidă abruptă creștere a cazurilor din toată lumea. În Belarus, la o populație de 9 milioane de locuitori, numărul cazurilor a trecut de 13 mii, crescând semnificativ de la zi la zi. Doar ieri am avut aproape o mie de cazuri, în timp ce Lukașenko continuă să sfideze aproape orice măsură de protecție în această perioadă.

Iar Rusia, țară care a ignorat și ea pandemia până la început de aprilie, avem peste 42 de mii de cazuri înregistrate în ultima săptămână, cele mai multe din toată Europa și pe locul 2 în lume, după SUA.

Măștile, obligatorii în practic toată Europa, ignorate cu desăvârșire la Chișinău

Ieri, în toată Germania, după ce legea a fost adoptată și în Berlin, purtarea de măști de protecție a devenit obligatorie în locurile publice, precum transportul în comun sau magazine. Austria, Italia și Spania au adoptat și ele anterior astfel de măsuri. În România, de la 15 mai, când vor fi relaxate măsurile, măștile vor deveni obligatorii.

De altfel, practic în toată Europa care își respectă cetățenii, măștile sunt sau vor deveni obligatorii odată cu încheierea stării de urgență, când va fi repornită economia. Supermarketurile sau autoritățile municipale din sute de orașe europene pun la dispoziția cetățenilor măști gratuit.

În toate aceste state, politicienii, persoanele publice, posturile de televiziune, desfășoară campanii de purtare a măștilor de săptămâni bune. Doar deschideți posturile de televiziune românești în pauzele publicitare să vedeți asta

În Republica Moldova, dintr-o încăpățânare aproape criminală, ministra Sănătății, președintele și premierul, ignoră în continuare aceste măsuri elementare de protecție, afișându-se în locuri publice sau în ședințe în spații închise, cu zeci de persoane în jur, fără a purta măști de protecție. Chiar ieri Dodon a mai publicat imagini de la o astfel de ședință.

Fiți responsabili. Protejați-vă pe voi și pe cei din jur. Ignorați populismul, nu pericolul

Ieri am ieșit în Chișinău din necesitate, pentru prima dată în ultima săptămână, pentru a mă deplasa la studio-ul de televiziune unde moderez emisiunea pe care o am. Am sesizat o schimbare radicală față de săptămânile anterioare. Ambuteiaje, mult mai multă lume pe străzi, foarte puțini oameni purtând măști.

Doar lumea vede că Dodon și Chicu le spus zi de zi că „situația e sub control” și că au relaxat restricțiile.

Nu, lucrurile nu sunt sub control. Sunt în acest moment, o demonstrează cifrele, de 100 de ori mai grave decât în Lituania și de 10 ori mai grave decât în România. În ultima săptămână am înregistrat de 3 ori recorduri negative la numărul de cazuri și o creștere continuă. Din cauza testării insuficiente, lăsăm în continuare mii de persoane infectate pe străzi, în transport public sau magazine.

Economia trebuie repornită. Acest lucru este evident. Dar nu cu prețul sănătății sau vieții oamenilor. Oamenii trebuie să cunoască adevărul și să decidă singuri cât pot să riște. Adevărul lipsește însă astăzi aproape cu desăvârșire în mass-media din Moldova, acolo unde predomină populismul lui Dodon și al consilierilor săi, ajunși premieri sau miniștri.

Țările care relaxează restricțiile, o fac doar după ce e evident că pandemia este în mod clar în regres. Italia și Spania, cele mai afectate țări din Europa, astăzi au ajuns să aibă de 4-5 ori mai puține cazuri decât în perioada de vârf a pandemiei. Noi, repet, din cauza testării insuficiente, nici măcar nu știm dacă am atins vârful.

Alte țări mai mici, care au gestionat mai bine pandemia, practic au scăpat de coronavirus. Cifrele la noi arată contrariul.

Fiți sănătoși, responsabili și precauți!

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X