Este imperativ necesar continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului european, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să continue să dovedească acest lucru prin acțiuni concrete în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea europeană. Asta a transmis ministerul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat joi în vizită la Chișinău, conform căruia în ultimele luni nu s-au văzut pași concreți în realizarea reformelor esențiale.

În cadrul ceremoniei de prezentare a medicilor români care vor efectua misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova în vederea limitării pandemiei generate de corona virusul SARS-Cov-2, ministrul român a amintit că România a susținut ferm pachetele adoptate la nivelul Uniunii Europene pentru statelor din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Astfel, Republica Moldova va beneficia de 87 milioane de euro, la care se adaugă un ajutor macrofinanciar recent aprobat în valoare de 100 de milioane de euro.

„De-a lungul timpului am folosit contactele noastre bilaterale și la nivelul Uniunii Europene pentru a încuraja și sprijini cetățenii Republicii Moldova de către partenerii săi de dezvoltare. Toate acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât survin în momente dificile pentru România și Republica Moldova, deopotrivă. (…) Fac un apel în privința continuării reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, pentru avansarea parcursului european și este important ca autoritățile de la Chișinău să continue să dovedească acest lucru prin acțiuni concrete în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană”, a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a adăugat că România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor Republicii Moldova fără a avea în vedere un câștig anume a

„Reiterez angajamentul ferm al României de a continua să susțină obiectivul fundamental reprezentat de integrare europeană a Republicii Moldova, singurul în măsură să asigure dezvoltare economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român a criticat actualul Guvern în întrevederea pe care a avut-o cu omologul său moldovean, Oleg Țulea, declarând că în ultimele luni nu au fost văzute reforme realizate.

„Pentru că partenerii strategici sunt alături pentru a spune lucrurilor pe nume atât la bine, cât și la rău, trebuie să spunem și despre lucrurile care nu merg. România va sprijini în continuare Republica Moldova în efortul de integrare europeană. Dar e nevoie de reforme și de evoluții concrete, pe care, din păcate, în ultimele luni, din diverse motive mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut întâlni. Este nevoie de intensificarea reformelor necesare, apropierii de UE și respectarea pe deplin a principiilor democratice și a statului de drept. Sprijinul României și al Uniunii Europene va fi în continuare strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova”, a mai declarat Bogdan Aurescu.

Amintim că, o echipă formată din 42 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii din România, a ajuns astăzi, 30 aprilie, în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale din țara noastră în lupta împotriva COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here