Morari: În geanta lui Shor erau 1,5 milioane de euro pentru Dodon. Președintele în 2009 trebuia condamnat
În geanta cu care Ilan Shor a ieșit public în fața presei la începutul anului 2019, transmițându-i un mesaj președintelui Igor Dodon, s-ar fi aflat 1,5 milioane de euro, susține fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, dezvăluind în acest sens din mărturiile pe care le-a făcut ex-primarul de Orhei în fața procurorilor. El a vorbit și despre un dosar mai vechi împotriva lui Dodon, din perioada în care era ministru, și care ar fi trebuit să ducă la condamnarea acestuia
„Ilan Șor până la urmă a făcut declarații, a fost audiat. Procuratura Anticorupție s-a autosesizat de la ceea ce a apărut în presă. El a spus că în perioada 2013- 2014 ar fi transmis 1,5 milioane de euro unei persoane cu demnitate publică, care acum este președintele Republicii Moldova, la acest moment, dar care atunci era în altă funcție. Mai mult ca atât, el a declarat sub semnătură că a achitat pentru familia Dodon și pentru funcționarul Dodon diferite zboruri care au fost acceptate de către ultimul pentru achitarea călătoriilor de lux care au fost achitate de către prietenii lui. Domnul Dodon, din spusele lui Ilan Șor, a beneficiat de zboruri care au fost achitate din banii proveniți de la agenți economici administrați de Ilan Șor”, a declarat Morari în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.
Tot în cadrul aceleiași emisiuni, Morari a mai spus că Igor Dodon ar fi trebuit să se afle astăzi la pușcărie într-un alt dosar, pornit încă din anul 2009. El a dezvăluit că președintele ar fi beneficiat de bani necuveniți de la Institutul Economiei Finanțe și Statistici, între 2006 și 2009.
„N-a făcut nimic, deși figura acolo ca cercetător științific, în perioada în care era ministru. El a primit salariu de aproape 80 de mii de lei. Ca dovadă că nu a prestat astfel de servicii, Dodon a restituit banii, este și bon în acest sens. Eu am considerat atunci că este componenta de infracțiune și a fost pornit un proces penal. Era vorba de dobândire ilicită de bunuri și abuz de încredere. Procurorul general a refuzat să pornească urmărirea penală pentru că a întors banii. Restituirea prejudiciului este doar dovada comiterii infracțiunii”, a declarat Morari.
Morari a mai spus că „Dodon demult trebuia să stea la pușcărie” pentru faptele comise pe când era ministru, inclusiv în acest caz.
Comentarii