Matei Dobrovie: Rusia cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propagandă, inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acesteia
În urma unui proces de consultare atât cu societatea civilă, cât și cu jurnaliști din Republica Moldova, deputatul român Matei Adrian Dobrovie a concluzionat că mass-media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României. Acesta a spus că „reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă. Din acest motiv, instituțiile mass-media critice la adresa guvernului se confruntă din ce în ce mai mult cu restricții, inclusiv cu campanii de denigrare, menite a le reduce accesul la finanțări”.
„Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova. România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă”, a declarat deputatul român.
De ce un nou fond pentru R. Moldova?
„Proiectul ”Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova” răspunde în primul rând la cifrele îngrijorătoare legate de faptul că în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse, iar 70% din piața publicitară este controlată direct de către politicianul controversat Vladimir Plahotniuc.
Aceste resurse media sunt folosite pentru manipularea opiniei publice, inclusiv în tentativa de a discredita Uniunea Europeană și valorile sale fundamentale: democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Manipularea mediatică are efecte negative asupra direcției europene a Republicii Moldova”, a anunțat Matei Adrian Dobrovie.
Potrivit deputatului, scopul general al Programului RoAid – Media este „consolidarea unui sector mass-media sustenabil și sănătos, capabil să-și îndeplinească rolul în susținerea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Republica Moldova”.
După cum anunță deputatul român, programul RoAid – Media ar avea menirea să contribuie la:
1. Crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova;
2. Combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și Uniunea Europeană;
3. Profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova;
4. Susținerea jurnalismului de investigație în Republica Moldova;
5. Creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.
Pe pagina sa, deputatul român Matei Adrian Dobrovie a oferit mai multe detalii despre proiect.
Comentarii