luni, mai 4, 2020


Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere? Ce spun experții

Autor: , in Justiție , - 16:31

În ultimul timp în jurul, practic, unuia dintre cei mai importanți piloni ai statului de drept și democratic Republica Moldova – Curtea Constituțională – se produce un deranj serios. Respectiv, degradarea situației legate de CC poate însemna degradarea statului de drept și democratic Republica Moldova, cu toate consecințele posibile. Motivele, actorii, tendințele acestei situații, precum și eventualele soluții ale acestei stări de lucruri au fost discutate în cadrul dezbaterilor publice „Curtea Constituțională în bătaia vânturilor politice: normă sau abatere?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că activitatea curentă a Curții Constituționale, hotărârile pe care le adoptă, jurisprudența pe care a dezvoltat-o pe parcursul a 20 de ani este foarte importantă pentru a asigura unitatea materiei constituționale în Republica Moldova. Potrivit expertului, această instituție devine și mai importantă, în special în situațiile de criză.

„Vrem, nu vrem, țara noastră și practic țările lumii au nimerit într-o situație dificilă. Avem această pandemie care este foarte periculoasă. În același timp, ne paște o criză economică, care de asemenea, trebuie depășită și trebuie să i se facă față. De aceea în astfel de situații de criză apare acest activism al subiecților cu drept de sesizare a Curții Constituționale, iar Înalta Curte este pusă în situația să răspundă la aceste sesizări”, a susține Igor Boțan.

Potrivit expertului, așa a fost dintotdeauna, nu doar în situații foarte complicate ca cea de astăzi. Un exemplu poate fi domeniul electoral și anume cât de solicitată a fost Curtea în perioada anilor 2009-2012, atunci când Parlamentul nu putea alege șeful statului, iar aproape trei ani de zile a existat un președinte interimar. În opinia sa, acest exemplu este unul relevant pentru a vedea importanța a Curții Constituționale, în momente de criză.

Nicolae Osmochescu, judecător în demisie la Curtea Constituțională, profesor universitar, consideră că atunci când este vorba despre criza din jurul CC, atunci trebuie de vorbit despre un proces de tentativă și de încercare de a influența politic activitatea Curții Constituționale și a judecătorilor Curții.

„Este vorba despre o tentativă de a influența, care vine din partea diferitor partide politice. Deci, este un proces de intervenție directă politică din partea partidelor politice, atât celor parlamentare, cât și celor extraparlamentare în activitatea Curții Constituționale. Nu este o criză interioară a Curții Constituționale”, a menționat Nicolae Osmochescu.

Victor Pușcaș, judecător în demisie la Curtea Constituțională, profesor universitar, este de părere că rădăcinile sunt mult mai adânci și pentru a înțelege un eveniment sau altul, el trebuie privit profund și pe deplin. Potrivit lui, în 1990 a avut loc acea ieșire din regimul totalitar, regimul sovietic, în care dominau reguli foarte stricte, iar instanțele judecătorești nici nu erau recunoscute ca ramură a puterii, ci ca o continuare a puterii politice.

„Instanțele judecătorești erau ca o cenușăreasă a societății sovietice. Din anii ’90 încoace au început schimbările, pentru că lucrurile trebuie așezate la locurile sale, așa cum trebuie să fie într-un stat de drept”, susține Victor Pușcaș.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *