29 mai – termenul de prezentare a Declarației persoanei fizice privind impozitul pe venit pentru 2019

Autor: , in Social / 5 mai, 2020, 15:47

Data de 29 mai 2020 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pentru anul 2019, informează Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Termenul declarării și achitării impozitului pe venit pentru 2019 a fost modificatprin Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 3 din 23 martie.

SFS menționează că obligația de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) survine pentru persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care:

• au obligații privind achitarea impozitului pe venit;

• obţin venituri conform art.74 din Codul fiscal;

• direcționează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget;

• solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Totodată, conform art. 83 din Codul fiscal, dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabilii.

Impozitul pe venit pentru persoanele fizice constituie 12% din venitul anual impozabil.

Potrivit SFS, în timpul depunerii declarației cu privire la impozitul pe venit, persoanele fizice au dreptul sa desemneze un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale. Pentru aceasta persoana fizică trebuie să fie rezidentă și să nu dețină datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare. Lista beneficiarilor desemnării procentuale este accesibilă pe pagina oficială a Agenției Servicii Publice, accesând link-ul.

Pentru mai multă informație despre mecanismul 2%, accesează link-ul.

În scopul simplificării modului de declarare a veniturilor pentru anul 2019, persoanele fizice pot depune Declarația on-line sau la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședință a acestora.

Persoanele fizice pot achita impozitul pe venit prin intermediul serviciului „Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” de pe portalul www.sfs.md sau serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.

Pentru informații suplimentare, se va consulta pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat, accesând link-ul sau Baza generalizată a practicii fiscale.

Totodată, contribuabilii se pot adresa la direcția deservire fiscală la care se deservesc sau la Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit).

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X