Cum motivează Andrei Năstase retragerea cererii către CSM privind ridicarea mandatului de judecător al lui Vladimir Țurcan (DOC)

Autor: , in Justiție / Politic / Populare / 5 mai, 2020, 14:15

Liderul Platformei DA și-a retras cererea către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care cerea instituției să se adreseze plenului Curții Constituționale (CC) privind inițierea unei proceduri disciplinare în privința judecătorului Vladimir Țurcan, dar și retragerea mandatului de judecător al acestuia, care, la momentul depunderii cererii la CSM, se afla în funcția de președinte al CC. Contactat de Cotidianul.MD, Andrei Năstase a declarat că și-a retras cererea după ce a luat act de demiterea din funcție a lui Țurcan în urma unei proceduri disciplinare inițiate de doi magistrați ai Curții. Astfel, potrivit lui, cererea a devenit caducă, chiar dacă Țurcan rămâne judecător la CC.

„Retragerea cererii mele de la CSM e dictată de decizia CC de a-l destitui pe domnul Țurcan din funcția de președinte al Curții. Odată soluționată, cererea a devenit lipsită de sens. Mi-am retras cererea la data de 30 aprilie, imediat ce mi-a fost cunoscut faptul că Țurcan a fost destituit urmare a unei proceduri disciplinare inițiată de 2 judecători ai Curții Constituționale”, a declarat Andrei Năstase.

Liderul PPDA spune că astăzi, 5 mai, nu a făcut decât să repete cererea de retragere, expediată CSM-ului în vederea ședinței sale din 30 aprilie, care nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Iată textul cererii:

„Prin prezenta, subsemnatul Andrei Năstase, președintele PP Platforma DA, în legătură cu faptul că la data de 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a hotărât destituirea din funcția de președinte al judecătorului ȚURCAN Vladimir, dând apreciere juridică unor fapte similare celor care au fost invocate în cererea prin care am solicitat CSM de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul prevederilor art. 84 alin. (1) din Codul Jurisdicției Constituționale, privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a judecătorului ȚURCAN Vladimir, vă notific că îmi retrage cererea formulată și nu susțin examinarea de către CSM. În acest context, confirm solicitarea restituirii fără examinare de către CSM a cererii menționate supra”.

În cadrul ședinței CSM de astăzi, membrii CSM au luat act de retragerea cererii lui Năstase.

Cererea inițială a lui Andrei Năstase a fost depusă la 13 aprilie curent, la CSM și la Parlament, la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a declarat că l-a sunat pe președintele CC, Vladimir Țurcan, pentru a afla din „prima sursă” despre decizia CC de suspendare a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului.

Cerere Neincredere Turcan C… by Expresiv Media on Scribd

În această cerere, pe lângă inițierea procedurii de urmărire disciplinară a lui Vladimir Țurcan, liderul PPDA a cerut ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale în baza art. 19 al Legii cu privire la Curtea Constituțională (a se vedea ultima pagină a cererii).

Citește și: Țurcan cere anularea deciziei prin care a fost demis de la conducerea Curții Constituționale

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X