Domnica Manole: Parlamentul și Guvernul au doar dreptul de a sesiza plenul CC privind sancționarea disciplinară a unor judecători

Autor: , in Justiție / 5 mai, 2020, 12:47

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să remită solicitarea deputatului Vasile Bolea, privind retragerea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale (CC) pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, către instituțiile care i-au numit pe cei trei – adică Parlamentului și Guvernului. Solicitată de Cotidianul.MD, președinta CC a declarat că cele două instituții nu dețin competența de a ridica mandatele magistraților CC. Ele dețin doar dreptul de a sesiza plenul Curții cu privire la sancționarea disciplinară a unor judecători, susține Domnica Manole.

„În virtutea Legii cu privire la Curtea Constituțională și a tuturor standardelor internaționale, nu dețin o asemenea competență nici Parlamentul, nici Guvernul. Doar plenul Curții Constituționale. Ele (n. r. – Parlamentul și Guvernul) dețin doar dreptul de a face, dacă au temeiuri, o sesizare în adresa plenului Curții Constituționale cu privire la sancționarea disciplinară a unor judecători”, a spus Domnica Manole pentru Cotidianul.MD.

Președintei Curții Constituționale i se pare ciudat că autorul sesizării, deputatul Vasile Bolea, s-a adresat CSM-ului, în condițiile în care instituția nu are competențe pe acest caz.

„Domnul Bolea cunoaște foarte bine legislația și avea dreptul să se adreseze în adresa Parlamentului și inclusiv în adresa Guvernului. Care au fost raționamentele că dumnealui s-a adresat CSM-ului, știind cu certitudine că nu este de competența CSM-ului, chiar nu pot expluca această adresare”, a spus ea.

„O apreciez, iarăși, ca o încercare de intimidare a judecătorilor Curții Constituționale. Este o tentativă din șirul mare de măsuri de presiune care se fac în ultimul timp asupra judecătorilor Curții Constituționale. Dar noi vom respecta Constituția și acel jurământ pe car el-am depus în fața poporului și a țării”, a adăugat Domnica Manole.

Citește și: Doar CC își poate demite propriii judecători. Ce spune legea VS argumentele din sesizarea socialistului Bolea

Nemulțumită de faptul că socialistul Bolea a sesizat CSM-ul pe acest caz și-a exprimat-o astăzi și membra CSM, Nina Cernat. În opinia sa, deputatul a încercat să atragă instituția în „jocuri politice”.

„De ce domnul Bolea s-a adresat CSM? Trebuia să se adreseze Parlamentului și Guvernului. Am impresia că se încearcă folosirea CSM ca argument în jocuri politice. Eu vreau să mă adresez către deputați să înceteze să folosească CC ca instrument politic”, a declarat Cernat.

De menționat că acum o săptămână deputatul socialist Vasile Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a ridica mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Ultimii doi sunt judecătorii, la propunerea cărora a fost inițiată ședința în care Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Curții, fiind înlocuit cu Domnica Manole. În sesizarea sa, Bolea motivează că cei trei magistrați au încălcat jurământul depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X