Vasile Năstase cere Procuraturii investigații sub aspectul trădării de patrie pentru exportul de grâu în condiții de criză

Autor: , in Politic / 5 mai, 2020, 11:12

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, cere procuraturii să investigheze procesul scoaterii cerealelor din țară sub aspectul trădării de patrie. Acesta a dresat o interpelare Procuraturii Generale, dar și Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

În interpelare Năstase susține că deține informații privind intensificarea exportului de cereale, în special de grâne din Republica Moldova, inclusiv prin portul Giurgiulești. Acesta susține că primul semnal a venit de la Căușeni, de unde zeci de camioane încărcau și transportau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi de la Giugiulești, unde s-au creat cozi de automobile încărcate cu cereale.

Năstase solicită să fie verificat dacă sunt delapidate rezervele de stat de cereale și dacă persoanele responsabile de păstrarea și inventarierea rezervei de stat de cereale au comis abuzuri la prezentarea informațiilor despre stocurile reale de cereale.

De asemenea Vasile Năstase solicită să fie verificat, prin prisma trădării de stat, dacă de exportul de cereale în această perioadă s-au ocupat companiile „Rusagroprim” și „Bizagro”, cine le protejează, dacă actele permisive s-au eliberat fără încălcări și dacă procesul de scoatere masivă a cerealelor din țară se realizează intenționat în dauna securității statului.

Citește și: (VIDEO) Ce rezerve avem și de cât grâu e nevoie pentru securitatea alimentară a R. Moldova? Slusari: Statului trebuie să fie jucător pe piață

Vasile Năstase s-a adresat cu o interpelare și directorului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Sergiu Burduja, căruia îi solicită informații privind exporturile de cereale din perioada 15.07.2019 – 04.05.2020 pe categoriile grâu alimentar, grâu furajer, grâu ecologic, grâu pentru semințe, precum și lista companiilor care au exportat produsele nominalizate, cantitățile care au fost exportate, inclusiv lista țărilor în care s-au făcut exporturile respective.

Șeful Guvernului se arată deranjat că politicieni din opoziție speculează, potrivit lui, pe tema rezervelor alimentare ale Republicii Moldova. Ion Chicu consideră că aceștia trebuie să poarte răspundere pentru divulgarea datelor cu caracter secret și a asigurat, încă o dată, că securitatea alimentară a Republicii Moldova nu este pusă în pericol.

Citește și: Chicu consideră că politicienii care divulgă rezervele alimentare de stat trebuie să fie pedepsiți (VIDEO)

„Atest că politicienii au mai găsit o temă de discuție, după creditul rusesc, după gaz, după multe alte invenții, o temă de speculare și de a panica populația – anume exportul de grâne, secetă, foame. Seceta este, bineînțeles. Vreau să-i dezamăgesc pe cei care și aici vor să fie cât mai rău posibil. Țara are grâu, are suficiente resurse. Securitatea alimentară va fi asigurată. Văd unii politicieni din opoziție, care spun că nu sunt rezervele de stat. Apropo, această informație este închisă și pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să poarte răspundere”, a spus Chicu în cadrul unui briefing de luni dimineață.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X