Foto: zdg.md

După ce săptămâna trecută ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată, din lipsă de cvorum, astăzi magistrații au reuși să se întrunească în ședință. Printre subiectele ce vor fi dezbătute de membrii CSM se numără și cererea liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii de urmărire disciplinară a fostului președinte al Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, dar și sesizarea deputatului socialist, Vasile Bolea, prin care cere ridicarea mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

Ședința de săptămâna trecută, care nu includea pe ordinea de zi sesizarea lui Bolea, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Cererea lui Bolea a fost depusă cu o zi înainte de ședința din 30 aprilie a CSM. De la ședință au lipsit toți cei patru membri desemnați de curând de Parlament. Mai exact, cei patru au fost selectați de membrii majorității de guvernare PSRM – PDM, sub critica opoziției.

De la ședință au lipsit și procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, care nu au notificat CSM despre neprezentarea la ședință.

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței se află subiectul cu privire la sesizarea lui Vasile Bolea referitor la inițierea procedurii disciplinare în privința unor judecători ai Curții Constituționale.

Pe ordinea de zi a rămas și subiectul cu privire la cererea președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, referitor la inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale, Vladimir Țurcan.

Năstase a depus demersul în adresa CSM la 13 aprilie, când Țurcan deținea funcția de președinte al Înaltei Curți și se întâmpla după ce șeful statului Igor Dodon a declarat că l-a sunat pe Țurcan să discute despre decizia CC de suspendare a legii prin care Guvernul și-a angajat răspunderea, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii, care ulterior a fost anulată de CC, într-o ședință la care Țurcan s-a abținut să participe.

Amintim că prin vot de neîncredere dat de membrii CC, Țurcan a fost demis din funcția de președinte al CC. Locul acestuia a fost ocupat de Domnica Manole.

Citește și: Gribincea: Demersul lui Bolea către CSM e „circ”. Judecătorii CC pot fi sancționați doar de instituțiile care i-au numit

De menționat că acum o săptămână deputatul socialist Vasile Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu solicitarea de a ridica mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Ultimii doi sunt judecătorii, la propunerea cărora a fost inițiată ședința în care Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Curții, fiind înlocuit cu Domnica Manole. În sesizarea sa, Bolea motivează că cei trei magistrați au încălcat jurământul depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Citește și: Doar CC își poate demite propriii judecători. Ce spune legea VS argumentele din sesizarea socialistului Bolea

În timp ce deputatul socialist a cerut ridicarea mandatele de judecători pentru Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, în agenda de astăzi a CSM subiectul se referă la inițierea procedurii disciplinare în privința acestora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here