(VIDEO) Aeroportul Internațional Chișinău, în litigiu. Solicitările lui Igor Munteanu către instituțiile statului: „Să iasă din colivia de aur”
La 24 aprilie curent, Avia Invest a depus o plângere contra Republicii Moldova la ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii). Deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, trage semnale de alarmă și cere reprezentanții mai multor instituții de stat să se conecteze la acest proces.
„Date fiind riscurile legate de acest litigiu sub jurisdicția ICSID, reiterez obligația Guvernului și Procuraturii Generale de a prezenta de urgență un raport în fața Parlamentului RM cu privire la măsurile întreprinse în vederea apărării intereselor satului, în mod legal și în corespundere cu voința Parlamentului”, îndeamnă parlamentarul PPDA.
Deputatul cere Ministrului Justiției, Nagacevschi, și Ministrului Economiei, Răilean, să informeze Comisia Controlul Finanțelor Publice în ședința din 12 mai, săptămâna viitoare, despre măsurile întreprinse de aceste ministere și agențiile prin care operează în vederea apărării statului în domeniul AIC. „Cer miniștrilor vizați să ne informeze asupra cauzelor invocate la ICSID și modul în care acest guvern își propune să se apere”, a îndemnat el.
Totodată, Igor Munteanu așteaptă ca procurorul general Stoianoglo „să iasă din „colivia sa de aur” pentru a da semne că lucrează în interes public și nu se ascunde de responsabilități și pentru a răspunde cum are de gând să apere interesul public în acest proces în care nepriceperea procurorilor pare să fie la fel de toxică ca și grupul de personaje care stau în spatele companiei Avia Invest și care nu au răspuns pentru faptele lor”.
„Din presă se cunoaște că firma care reprezintă interesele Avia Invest (AI) este compania de avocați „Hillmont Partners”. Autorii care monitorizează acest caz susțin că nu se știe cine este proprietarul Avia Invest și nici care sunt pretențiile AI față de RM, probele depuse pentru acest arbitraj, însă din anumite declarații ale AI se deduce că această companie califică anumite acțiuni ale guvernului dăunătoare, încălcând clauzele contractului de concesionare deținut.
Un litigiu împotriva RM nu ar fi o noutate. RM a mai avut anterior 2 litigii judecate e ICSID la New York. În 2013, RM a pierdut 2,1 mln euro companiei Le Bridge, atunci când RM a încălcat drepturile investiționale ale BIT și Ariff în cazul a celor 5 magazine duty free, atunci când Ilan Șor cu companiile sale Dufremol a fost introdus în businessul duty free e la Aeroportul Chișinău, iar în 2018, RM a pierdut un alt proces în valoare de 400.000$ în favoarea unei companii agricole mixte SUA-Polonia. Companiile care-au apărat RM în aceste 2 procese au fost: Schonherr și DLA Piper”, spune deputatul.
„Al 3-lea litigiu în fața ICSID comportă însă niște riscuri sporite pentru bugetul RM pentru că AIC reprezintă un subiect foarte sensibil. Parlamentul s-a expus pe marginea acestui subiect, făcând o analiză de legalitate a procedurilor și procesului de concesionare, adoptând o hotărâre în care a constatat vicierea concursului de Concesiune, recomandând anularea Contractului. În 2020, Curtea de Conturi a confirmat concluziile Comisiei de anchetă printr-un raport de audit și o hotărâre a Plenului CC. În al 2 rând, Aeroportul nu este un bun care poate fi cedat oricui, necondiționat, ci o infrastructură critică sub protecția legilor cu privire la apărarea/securitatea națională, neglijate la etapa de atribuire a Contractului AIC. În al 3 rând, orice litigiu are niște costuri, iar în condițiile unui buget auster, afectat de pandemie, acestea ar lovi grav bugetul public, motiv pentru care Comisia Control al Finanțelor Publice s-a autosesizat”, consideră Igor Munteanu.
Președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice s-a expus astăzi la acest subiect, într-un briefing de presă.
„Sunt greșelile comise de către Guvernul Chicu în 2020, greșeli legate de incompetență sau de complicitate? Sunt gafele comise de autorități deliberate ori involuntare? Unde-i Procuratura Generală și instanțele de judecată? Cine-i interesat ca RM să apară în litigiu în loc de parte păgubită (legată de dovezile fraudării concursului de concesionare) pe rol de „parte violatoare” în adresa concesionarului, o situație absurdă, dar care poate fi plauzibilă conform jurisdicției ICSID”, se întreabă oficialul.
Comentarii