Dodon

Mișcarea Politică UNIREA anunță că va chema la acțiuni stradale de protest, în cazul în care vor continua presiunile asupra Curții Constituționale, acuzându-l pe președintele Igor Dodon și anturajul său de tentativă de uzurpare a puterii de stat.

„Mișcarea Politică UNIREA (MPU) constată degradarea situației politice din Republica Moldova, care a ajuns, din nou, în punctul lipsirii poporului, de suveranitatea pe care o are, conform art. 2, alin. 1, din Constituția Republicii Moldova. Folosindu-se de pandemia de coronavirus, gestionată în cel mai prost mod posibil, și declarând starea de urgență în Republica Moldova, regimul condus de Igor Dodon, a procedat la acțiuni de acaparare a puterii și exercitare a acesteia în nume propriu, precum și în numele Federației Ruse”, acuză Mișcarea UNIRE într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Mișcării susțin că, refuzând în mod neîntemeiat sau mimând lipsa de importanță a ajutoarelor financiare din partea UE, FMI și SUA (care sunt de ordinul miliardelor de Euro si Dolari în ultimii 30 de ani), regimul Dodon încearcă să lege financiar Republica Moldova printr-un cordon ombilical de Rusia, prin așa-numitul credit de 200 milioane euro, care oricând se poate transforma în 2 miliarde sau 20 de miliarde, având prevederea garantoare prin acest acord, a oricăror împrumuturi private dintre părți.

„Tot în această perioadă, Dodon și acoliții săi au declanșat un atac furibund asupra Curții Contituționale (CC), unde a fost demis din funcția depreședinte al Curții, Vladimir Țurcan, agent de influență al Federației Ruse în RM, la fel ca și Dodon. Este de menționat faptul că Țurcan a fost demis ca urmare a prostiei și poftei nemărginte de laudă a lui Dodon, care a divulgat în presă, modul în care votează judecătorii la CC, după ce a primit această informație la telefon, de la Țurcan, ceea ce reprezintă o încălcare fragrantă a art.17, alin. b), din Legea nr. 317 din 1994, cu privire la Curtea Constituțională. Trebuie menționat că Țurcan a pierdut definitiv funcția de Președinte al CC și nu poate fi restabilit”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Ambasadorul UE: Curtea Constituțională trebuie lăsată în pace

Astfel, deși aveau toată puterea în mâinile lor, agenții Rusiei, Dodon și Turcan, din cauza propriei prostii și incapacități, au compromis două operațiuni de influență a Rusiei în RM, iar acum, în disperare de cauză, prin metode ilegale și neconstituționale (inclusiv așa-numitele sesizări la CSM și contestații a demiterii lui Țurcan de la CC), încearcă să exercite puterea în nume propriu, ceea ce constituie uzurpare a puterii de stat, conform art. 2 alin. 2), din Constituție.

Reprezentanții Mișcării susțin că „promovarea cu orice preț a creditului rusesc, șantajul cu neplata pensiilor și a salariilor, atacul asupra CC, intimidarea și filarea magistraților CC, încercarea ilegală de-al restabili pe Țurcan în funcția de președinte, prin intermediul Curții de Apel sau în orice alt mod, sunt elemente ale uzurpării puterii de stat”.

Astfel, Mișcarea Politică UNIREA anunță că va chema la acțiuni stradale de protest, în cazul în care vor continua presiunile asupra Curții Constituționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here