Foto: rferl.org

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea privind ratificarea Acordul de credit, în valoare de 200 de milioane de euro, oferit de Guvernul Federației Ruse Republicii Moldova. Decizia a fost luată de magistrații constituționali joi, 7 mai, la mai bine de 11 ore de la începerea procesului de examinare a cauzei.

Sentința a fost anunțată în urmă cu câteva minute.

De rând cu Legea privind ratificarea Acordului de credit în Parlament, a fost declarat neconstituțională și hotărârea Guvernului privind împrumutul de stat.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și este publicată în Monitorul Oficial.

La baza deciziei au stat trei sesizări ale deputaților Sergiu Sîrbu (grupul Pro Moldova), Sergiu Litvinenco (PAS) și Dinu Plîngău (Platforma DA).

Citește și: „N-am murit nici după dispariția miliardului”. Replica unui judecător constituțional pentru ministrul Nagacevschi, care justifica creditul rusesc

Precizăm că la 23 aprilie curent magistrații Curții Constituționale au suspendat acțiunea acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă. De asemena, a fost suspendată procedura de intrare în vigoare a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului de împrumut, votată de deputații PDM și PSRM.

Amintim că majoritatea parlamentară formată din deputații PDM și PSRM au aprobat în două lecturi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare e 200 de milioane de euro. Proiectul a fost aprobat pe fundalul scandării „rușine” de către opoziția parlamentară.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 milioane de de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 milioane de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului, iar a doua la 30 octombrie.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an. Plata dobânzii va fi semi-anuală pentru fiecare tranșă.

Nu se știe cine a negociat acest acord din partea Guvernului de la Chișinău, dar documentul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova, de către Ambasadorul țării noastre în Federația Rusă, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

Citește și: Expert-Grup: Acordul de credit semnat cu Rusia ridică multe semne de întrebare. Comparația cu împrumuturile europene

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here