„O lovitură dură”. Prima reacție a lui Dodon, după ce a fost anulat acordul privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro

Autor: , in Politic / 7 mai, 2020, 22:02

La scurt timp după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea privind ratificarea Acordul de credit, în valoare de 200 de milioane de euro, oferit de Guvernul Federației Ruse Republicii Moldova, președintele Igor Dodon și-a exprimat nemulțumirea acuzându-i pe cei care au depus sesizări.

„Decizia Curții Constituționale de a suspenda suportul financiar pe care Republica Moldova urma să-l primească din Federația Rusă este o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani (…) Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni”, a scris Dodon pe Facebook.

„Constatăm o posibilă revenire la metodele prin care CC activa înainte de iunie 2019, când instituția se afla în captivitatea unor grupări politice și oligarhice, iar astăzi cei care își manifestă influența asupra instituției sunt inclusiv o parte din cei care o țineau în captivitate atunci, foștii deputați PDM. Semnalez și precedentul extrem de periculos pe care Curtea Constituțională l-a creat astăzi pentru acordurile internaționale pe care Republica Moldova le-a semnat sau le va semna, inclusiv acorduri politice, iar după această decizie este foarte posibil ca puțini să fie cei care vor mai dori să aibă relații contractuale cu țara noastră în condițiile în care însăși instituția fundamentală a statului acționează sub influența unor politicieni”, a adăugat Dodon.

Dodon a apostrofrat reprezentanții opoziției parlamentare care s-au adresat Curții Constituționale privind verificarea constituționalității Acordului de credit de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

„Cei care au inițiat acesta procedură la CC și i-au lăsat pe moldoveni fără bani urmează să răspundă în fața cetățenilor, mă refer aici la gruparea de politicieni, partide și interese conduse de Maia Sandu, Ilan Șor, Andrei Năstase și Adrian Candu. În aceste circumstanțe îngrijorătoare pentru securitatea economică a țării, în fața unei lovituri politice grave aplicate de Curtea Constituțională, declar că vom face tot posibilul pentru a identifica soluții de sprijin pentru cetățeni și pentru a menține stabilitatea și funcționarea deplină a statului”, a mai adăugat Dodon.

Vezi și: Acordul privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro, anulat de Curtea Constituțională (VIDEO, DOC)

Amintim că CC a suspendat acum două săptămâni acțiunea Legii prin care Parlamentul a ratificat Acordul de împrumut oferit de Federația Rusă Republicii Moldova.

La scurt timp, PSRM a acuzat că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC, după ce fostul lor coleg, Vladimir Țurcan, a fost demis din funcția de președinte al Curții prin vot de neîncredere.

În aceeași zi, președintele Dodon i-a avertizat pe magistrații CC să nu anuleze creditul de la ruși. „De la 1 mai, pensiile și salariile bugetarilor ar putea să nu fie achitate”, a declarat acesta.

Citește și: Reacția PAS la acuzațiile PSRM că „un grup infracțional” încearcă să preia controlul CC: Au pierdut contactul cu realitatea

Ulterior, PDM a remis un comunicat de presă în care președintele și premierul sunt contraziși, că pensiile și salariile ar putea să nu fie achitate dacă Guvernul nu va lua creditul de la ruși.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X