Siegfried Mureșan. Sursă foto: digi24.ro

Parlamentul European nu va rămâne un observator la presiunile politice exercitate asupra Curții Constituționale de la Chișinău și se va asigura că asistența actuală și viitoare a Republicii Moldova va fi reevaluată. Asta transmite președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Mureșan. Oficialul a acuzat structurile de forță din țara noastră, precum Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, că ar fi inactive în cazul dat.

„Uniunea Europeană urmărește cum Curtea Constituțională a Republicii Moldova este supusă unei presiuni enorme pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc în data de 7 mai. Pe măsură ce independența Curții Constituționale este în pericol, trebuie să o susținem necondiționat. UE urmărește modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Nimeni, nici un președinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, se arată într-o declarație remisă de Mureșan.

„Uniunea Europeană urmărește cum coloana vertebrală a unei justiții independente – Procuratura, Centrul Național Anticorupție – este inactivă sau chiar dă o mână de ajutor autorităților actuale pentru a transforma independența Curții Constituționale într-o parodie și instituția într-o obiect de valoare vândut celui care licitează cel mai mult”, se mai arată în declarație.

Europarlamentarul susține că atacul asupra Curții Constituționale este deplorabil și de neacceptat.

„Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rusesc nesigur doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri a depășit orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Republicii Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova”, susține Mureșan.

Oficialul face referire la cazul Laurei Codruța Kövesi care a câștigat la CEDO cazul împotriva României, după ce a fost demisă din funcție.

„Săptămâna aceasta am văzut cum Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Curtea Constituțională a României în cazul demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Acest lucru este dovada că, atunci când o instanță respectă ordinele politice, aceasta își pierde credibilitatea pentru totdeauna. De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni în instanță ajunge să fie izolat și respins de toți partenerii internaționali”, susține europarlamentarul.

Citește și: Manole informează ambasadele, partenerii străini și Comisia de la Veneția despre „situația extrem de complicată” de la CC (VIDEO)

Conform acestuia, Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat.

Amintim că, miercuri, 6 mai, președinta Curții Constituționale (CC) a declarat că instituția informează Comisia de la Veneția, partenerii internaționali ai Republicii Moldova, Parlamentul European, Consiliul Europei, dar și întreg corpul diplomatic de la Chișinău privind „situația tensionată creată artificial” în jurul Curții Constituționale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here