sâmbătă, mai 9, 2020


Igor Boțan, despre plecările din PDM: Plahotniuc joacă destul de puternic. Duelul cu Dodon cred că încă va avea loc (VIDEO)

Autor: , in Politic , - 18:38

Recentele plecări din Partidul Democrat din Moldova (PDM) demonstrează că zvonurile anterioare despre grupările din această formațiune sunt adevărate, acum ieșind la iveală nemulțumirile din interiorul partidului. De această părere este directorul executiv la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan. Analistul susține că fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc, este implicat în aceasta, întrucât duelul dintre el și președintele Igor Dodon nu a avut loc și rămâne a fi realizat.

Potrivit lui Boțan, ceea ce se întâmplă acum în rândurile PDM înseamnă destrămarea formațiunii, problema fiind până unde se va ajunge la asta.

„Problema este până unde va ajunge această destrămare. Coaliția majoritară a rămas cu doar 54 de deputați. Sunt 54 de voturi și este suficient pentru adoptarea legilor organice în Parlament. Ceea ce ține de PDM vedem că acolo, ceea ce s-a presupus că sunt grupări interne și nemulțumiri, toate aceste nemulțumiri ies acum al suprafață. Au rămas 17 din 29 de deputați. 12 oameni au plecat, dintre care 9 sunt în grupul Pro Moldova. Marea întrebare este dacă va continua acest proces de destrămare a formațiunii”, a declarat Igor Boțan în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Analistul admite că asta se face, inclusiv, pentru că PDM care asigură majoritatea parlamentară cu voturi nu este vizibilă în actul guvernării.

„Liderul formațiunii, Pavel Filip, a spus că parcă sunt invizibili și percepția aproape a tuturor este că principal beneficiar al acestei coaliții este PSRM. Situația politică este dominată de șeful statului, care potrivit deciziei Curții Constituționale din 2017, în general, nu ar trebui să se asocieze cu o formațiune politică sau alta. Domnul Dodon este foarte activ, iar Pavel Filip a făcut această declarație și a spus că trebuie ca vocea PDM să devină vizibilă, oamenii să vadă că sunt parte a acestei guvernări, că au un aport, lucru care deocamdată nu s-a văzut și sondajele de opinie arată că partidul rămâne sub 10% ceea ce promite formațiunii un viitor politic cert. Oamenii încep să re reorienteze și vedem că fac asta fie spre proiectul Pro Moldova, al lui Andrian Candu, fie merg în tabăra celor indecis, a deputaților neafiliați în Parlament”, a mai declarat directorul executiv la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.

Cât privește implicare fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc, în destrămarea PDM, analistul crede că primul este implicat întrucât confruntarea reală dinte el și președintele Dodon încă nu a avut lor și urmează să aibă loc.

„Nu că doar bănuiesc, dar cred că Vlad Plahotniuc încă joacă în cărți și o face destul de puternic, iar duelul dintre Dodon și Plahotniuc cred că încă va avea loc. Domnul președinte înțelege că acest duel este foarte periculos pentru domnia sa. L-am auzit pe Andrian Candu spunând că accederea domnului Dodon în funcția de președinte al Republicii Moldova se datorează PDM și personal domnului Plahotniuc. Ne amintim de ceea ce s-a întâmplat la 4 martie 2016, prin decizia Curții Constituționale. O decizie extrem de interesantă care a schimbat totul în privința alegerii șefului statului, dar nu s-a atins de vârsta candidaților, deși nimeni niciodată nu s-a adresat CC să vadă vârsta candidaților. Lucruri foarte stranii. Deci, lucruri care l-au favorizat pe domnul Dodon. Andrian Candu a deschis puțin parantezele. Dodon datora asta undeva domnului Plahotniuc și acest lucru a ieșit în evidență la 7 iunie anul trecut, când șeful statului și-a asumat rolul de mesager între Kremlin și stăpânul Moldovei, Vlad Plahotniuc. Lucru greu de înțeles, dar care arată raporturile de subordonare între șeful statului și coordonatorul guvernării de atunci. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ne amintim în ce stare era domnul Igor Dodon atunci. Plahotniuc și Șor au dispărut pe neprins de veste și probabil aici vine starea de suspans. Nu cred că Plahotniuc este atât de binevoitor față de Igor Dodon și, părea mea este ca, în situația care s-a creat pentru Igor Dodon este absolut necesar să mai câștige un mandat de șef al statului, pentru că fiind în această funcție are protecția instituțiilor de forță din Republica Moldova și multe alte lucruri”, a declarat Igor Boțan.

Cât privește situația din PSRM, analistul opinează că socialiștii și Igor Dodon sunt într-o poziție bună la moment, dar marea problemă a lor este că nu sunt sinceri până la urmă și nu au încrederea partenerilor de dezvoltare.

„Pentru o țară mică cum este Republica Moldova suportul din partea partenerilor de dezvoltare ar putea fi mult mai substanțial. Acum este mult mai mic”, a mai declarat Igor Boțan.

Amintim că în dimineața zilei de vineri patru deputați din PDM au anunțat că părăsesc formațiunea.

După Oleg Sîrbu, Vladimir Vitiuc și Violeta Ivanov, Elena Bacalu a anunțat că părăsește Partidul Democrat. Deși primii trei nu au anunțat că aderă la grupul Pro Moldova, Elena Bacalu devine noua membră a grupului parlamentar.

Pavel Filip susține că parlamentarii s-au alăturat grupului parlamentar Pro Moldova, din motiv că „tânjesc după trecutul PDM”. Mai mult, acesta afirmă că prin plecarea celor 4 deputați și-a întărit convingerea că în politica moldovenească „banul e la putere”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • D-le Boțan, se va ajunge până când, dodon trădătorul va fi dat jos, iar, ulterior, încătușat. SUA nu-l vor extrăda pe Plahotniuc, deoarece acesta este antirus, ceea ce este în concordanță cu scopurile lor.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *