Pacienții cu COVID-19, care se tratează la domiciliu, plătesc din buzunar bani pentru medicamente. Experții cer revizuirea listei medicamentelor compensate

Autor: , in Social / 9 mai, 2020, 15:23

Pacienții confirmați cu forme ușoare ale COVID-19, care se tratează acasă, sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru medicație. Constatarea aparține Organizației Mondiale a Sănătății, care a publicat informații, potrivit cărora bolnavii plătesc între 10 și 50 de euro din buzunar ca să se trateze, scrie Sănătate Info.

În acest context, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) cere Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să revadă lista medicamentelor compensate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală cu medicamentele incluse în Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie în infecția de Coronavirus (COVID-19).

Conform Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie în infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19), aprobat prin Ordinul MSMPS nr.301 din 23 martie pentru pacienții adulți, care nu întrunesc criteriile de spitalizare și care pot fi tratați în condiții de domiciliu, se recomandă următoarele îngrijiri:

• Tratament antiviral, care se stabilește la etapa respectivă, reieșind din recomandările actualizate, în baza deciziei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

• Igiena cavității nazale cu sol. salină izotonică sau hipertonică:

• Gargarisme cu soluții dezinfectante – salină sau cu bicarbonat de sodiu, 2%:

• În caz de febră (t≥38,50C) – Paracetamol;

• Tratament simptomatic – la necesitate

„Ar fi simplist să credem că tratamentul menționat mai sus nu este unul costisitor. Organizația Mondială a Sănătății a consemnat deja faptul că, odată cu introducerea tratamentului la domiciliu pentru formele ușoare de infecție cu COVID-19, medicamentele sunt achiziționate din buzunar, iar sumele plătite în farmaciile din țară variază între 200 și 1000 de lei. De considerat și povara financiară în creștere asupra gospodăriilor casnice legată de insuficiența sau lipsa de venituri din cauza sistării sau prin modificarea activității de muncă ca și consecință a epidemiei de COVID-19”, scrie în apelul Centrului PAS către autorități.

Pe 10 aprilie, Ministerul Sănătății a început tratamentul la domiciliu pentru persoanele cu forme ușoare de Covid-19. Costurile pentru tratament variază de la 10 la 50 de euro, costuri pe care le achită cetățeanul din propriul buzunar. Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a făcut un apel către Ministerul Sănătății, pentru revizuirea listei de medicamente compensate, revăzută ultima oară pe 24 ianuarie 2019. Lista conține 148 de denumiri comune internaționale de medicamente compensate.

Pentru a evita cheltuielile tot mai grele ale gospodăriilor casnice pentru sănătate și a asigura protecție față de riscurile financiare asociate cu tratamentul la domiciliu al pacienților cu infecția de Coronavirus (COVID-19), Centrul PAS propune extinderea listei de medicamente compensate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, cu medicamentele incluse în Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie în infecția de Coronavirus (COVID-19).

„Recomandăm ca actul normativ ministerial privind lista medicamentelor compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală să prevadă că de aceste medicamente vor beneficia toți pacienții care urmează tratament la domiciliu cu coduri de diagnostic ICD-10 pentru COVID-19, atât cu codul de diagnostic U07.1 COVID-19 – virusul a fost identificat (test pozitiv), cât și cu codul de diagnostic U07.2 COVID19 – virusul nu s-a identificat (test absent sau test neconcludent)”

Centrul PAS precizează că informațiile publicate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) arată o majorare cu aproximativ 96 de milioane de lei sau cu 6,2% a acumulărilor în FAOAM în lunile ianuarie – aprilie 2020, față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, nu există riscuri majore de neacoperire financiară din FAOAM a medicamentelor pentru tratamentul la domiciliu al pacienților cu infecția de Coronavirus (COVID-19)”, se arată în textul scrisorii.

Potrivit studiului Can people afford to pay for health care? New evidence on financial protection in Europe (2019), realizat de OMS, Moldova înregistrează cea mai înaltă pondere a gospodăriilor casnice care se confruntă cu cheltuieli enorme pentru sănătate – 17,1% din totalul gospodăriilor casnice și 45% dintre gospodăriile casnice din cea mai săracă chintilă, în care 73% dintre cheltuielile private pentru sănătate sunt cele pentru medicamente.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X