Un deputat îl contrazice pe Dodon: Anticipate parlamentare mai pot avea loc doar dacă președintele demisionează

Autor: , in Politic / Populare / 10 mai, 2020, 17:17

Alegeri anticipate parlamentare mai pot avea loc doar dacă președintele Igor Dodon demisionează din funcție, susține deputatul PAS Sergiu Litvinenco într-o reacție la o declarație de vineri a șefului statului, care a spus că un scrutin parlamentar anticipat și alegerile prezidențiale se pot desfășura în aceeași zi, la toamnă.

În opinia lui Litvinenco, „ziua de 8 mai 2020 a trecut, Guvernul Chicu este în funcție, prin urmare alegerile parlamentare anticipate nu mai pot fi organizate până la alegerile prezidențiale ordinare”.

„Unica posibilitate de a avea alegeri parlamentare anticipate este demisia lui Igor Dodon. În acest caz, interdicția conținută la art.85 alin.(4) din Constituție – care prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui Republicii Moldova – nu mai este aplicabilă și, prin urmare, dacă sunt întrunite circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului, alegerile parlamentare anticipate se pot organiza”, menționează Litvinenco.

Circumstanțele constituționale pentru dizolvarea Parlamentului sunt cunoscute – Guvernul demisionează sau este demis și timp de 3 luni ori timp de 45 de zile (în interiorul acestor 3 luni) de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură nu se reușește investirea unui nou Guvern.

„Dacă acestea nu sunt întrunite, chiar și dacă Igor Dodon demisionează, alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc. Dacă admitem că Igor Dodon demisionează și, totodată, sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, întrebarea care apare este dacă alegerile parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale anticipate pot fi organizate în aceeași zi”, mai precizează deputatul.

El susține că actuala jurisprudență a Curții Constituționale nu permite desfășurarea scrutinelor prezidențial și parlamentar în aceeași zi. Totuși, dacă Dodon demisionează, eșuând și doi încercări de a fi ales un nou Guvern, ține de competența Curții să decidă dacă e posibil să avem anticipate parlamentare și prezidențiale în aceeași zi.

Citește și: Dodon contrazice juriștii: Alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, posibile în aceeași zi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X