CSJ a respins solicitările lui Victor și Viorel Țopa de revizuire a dosarelor, în care au fost condamnați la ani grei de închisoare

Autor: , in Justiție / 11 mai, 2020, 14:49

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins drept inadmisibile cele trei recursuri în anulare depuse de oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa în dosarele penale în care aceștia au fost anterior condamnați.

Oamenii de afaceri au depus cererile de recurs în anulare după schimbarea guvernării de la Chișinău, iar magistrații de la CSJ s-au expus pe marginea acestora la 7 mai, curent. Deciziile motivate urmează însă a fi pronunțate abia la 5 iunie 2020, scrie zdg.md.

Avocatul lui Viorel și Victor Țopa, Dumitru Pavel, ne-a comunicat că cererile depuse de oameni de afaceri în instanțele naționale reprezintă o încercare de evitare a unei condamnări a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

„Aceasta a fost ultima șansă acordată autorităților pentru ca să repare acele greșeli și erori grave care au fost comise la judecarea dosarelor penale, deoarece depunerea acestor cereri de recurs a rezultat din comunicarea făcută de CtEDO a plângerilor care se află pe rol la această instanță către autoritățile R. Moldova. Având în vedere că Codul de procedură penală permite declanșarea procedurilor de recurs în anulare, după ce statului i se comunică cererea aflată pe rol la Curte, noi am exercitat acest drept, ca într-un fel să permitem autorităților să revizuiască acele soluții care au fost date, vădit ilegal, pentru a evita o eventuală condamnare la CtEDO. Vedem că nimic nu s-a schimbat”, a declarat avocatul Dumitru Pavel pentru ZdG, menționând că urmează să comunice la CtEDO soluția luată de CSJ.

Materialul integral poate fi citit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X