Ex-ministrul Educației în Guvernul Chicu va fi dat în judecată (DOC)

Autor: , in Social / 11 mai, 2020, 12:56

Grupul Editorial „Litera”, care a fost învinuit că ar fi scos la lumină manuale cu conținut mare de plumb pe vremea când Ministerul Educației era condus de Corneliu Popovici, a anunțat că-l va acționa în judecată pe fostul ministru pentru fals în declarații, prejudicii morale şi financiare aduse editurii. Se întâmplă după ce editura a primit rezultatul testelor efectuate internațional.

Testele de laborator din Austria, Anglia şi din Serbia arată că manualele „Ştiinţe” cl. II şi „Educaţie pentru societate” cl. X-XI, despre care fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, spunea că ar conține cantităţi mari de plumb, care puteau periclita sănătatea elevilor, nu conțin plumb.

„Grupul Editorial Litera a trimis spre expertizare internaţională, imparţială şi profesionistă, manualele „Ştiinţe” cl. II şi „Educaţie pentru societate” cl. X-XI, în care ex-ministrul de tristă faimă Corneliu Popovici depistase cu nasul său fin cantităţi mari de plumb care, în opinia lui, puteau periclita sănătatea elevilor. Şi asta încă înainte de a avea vreo expertiză din partea unor specialişti. Probabil, la comanda sa, ori a unui funcţionar de rang şi mai înalt, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică a emis un act de expertiză, în care confirma concluzia personală a fostului ministru. În baza acestui act acesta a emis o circulară prin care a retras manualele din şcoli”, se arată într-un comunicat remis presei.

Editura a anexat mesajului primul act de expertiză al Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică din 11.02.2020 şi cel de-al doilea din 25.03.2020, după avertismentul manualele au fost date la expertiză în străinătate.

„Facem doar precizarea că la toate laboratoarele la care am trimis manualele pentru expertiză, inclusiv la ANSP, exemplarele au fost luate din tiraj, aşa că explicaţia puerilă a acesteia că testul este valabil doar pentru eşantioanele expediate nu stă în picioare. Pot lua la alegere oricare exemplar din tirajul de 70.000 aflat în şcoli şi să-l supună expertizei pentru că rezultatul va fi unul şi acelaşi – nu există plumb şi miros în manualele editate de Litera”, conform sursei citate.

În context, Grupul Editorial „Litera” anunță că îl va acționa în judecată pe ex-ministrul Educației, Corneliu Popovici, pentru fals în declaraţii, prejudicii morale şi financiare aduse editurii.

Amintim că, Corneliu Popovici a fost ministrul al Educației în Guvernul Chicu în perioada noiembrie 2019 – martie 2020. După remanierilor făcute în Guvern, Popovici a plecat de la minister și a revenit în echipa lui Igor Dodon la Președinție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X