Foto: MEI

Finalizarea lucrărilor de infrastructură și lansarea Parcului Inovațional de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va avea loc până la sfârșitul anului 2020. Deși se află în Chișinău, Parcul Inovațional va fi deschis în cadrul Zonei Economie Libere Bălți.

Potrivit lui Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, pentru realizarea proiectului va fi contractat un credit de 5 milioane euro, pe un termen de 25 de ani, fără dobândă bancară de la BIT Media, entitate a concernului austriac EEE Group.

Astfel, din aceste resurse urmează să fie renovate și dotate spațiile de birou și de producere, implementate diverse programe software & hardware în cadrul planului de digitalizare în educație, dar și pentru dezvoltarea unui Program de Master comun cu partenerii austrieci în inginerie mecanică și tehnologii digitale. Programul de master va fi realizat în parteneriat cu una din cele mai renumite universități tehnice din Germania – Universitatea RWTH din Aahen, Academia de Științe a Moldovei și universitățile din Moldova, care oferă studii la specialități tehnice.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a inspectat infrastructura de producere a viitorului Parc Inovațional – hala cu o suprafață de circa 3000 m2 și spații de birou de circa 3000 m2.

Potrivit unui comunicat al ministerului, oficialul a apreciat evoluția proiectului și a dat asigurări că va acorda tot sprijinul necesar pentru deschiderea Parcului de Inovare.

„Parcul Inovațional va deveni un generator de inovare și noi tehnologii industriale pentru structurile de cercetare și mediul de afaceri, dar și o platformă pentru stabilirea conexiunilor dintre companiile multinaționale și furnizorii autohtoni”, a afirmat Sergiu Railean.

În cadrul Parcului Inovațional vor funcționa 7-8 centre de expertiză și laboratoare, pentru asigurarea capacităților în cadrul diverselor proiecte de cercetare și dezvoltare. De asemenea, Parcul Inovațional va colabora cu grupul german TRUMPF, unul dintre cei mai mari furnizori de mașini-unelte din lume, pentru a deschide un Centru Regional pentru Moldova, Ucraina și România în dezvoltarea soluțiilor de Industry 4.0 și Smart Factory.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here