Prezidențialele și anticipatele în aceeași zi nu sunt posibile, iar Parlamentul nu poate fi dizolvat după 8 mai, susține ex-președintele CC

Autor: , in Justiție / 11 mai, 2020, 14:01

Anticipând că ar putea în scurt timp avea probleme serioase cu majoritatea din parlament, prin urmare și cu menținerea guvernului, președintele Igor Dodon a vorbit vineri, în vlogul său, invocând o decizie a Curții Constituționale (CC) din 2015, despre posibilitatea desfășurării la toamnă, în aceeași zi cu prezidențialele, a unor alegeri parlamentare anticipate. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care în 2015 se afla în fruntea Înaltei Curți, afirmă contrariul: nu este nici timp, nici voie ca aceste planuri ale președintelui să fie înfăptuite.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Tănase susține că interdicția de a cumula alegerile parlamentare și prezidențiale este perfect valabilă.

„La modul practic, acest lucru nu este posibil. În primul rând, există o normă constituțională imperativă; plus la toate, există o hotărâre a Curții Constituționale, este vorba de hotărârea 29 din anul 2015. […]

Hotărârea 29 a fost dată în perioada când președintele era ales de către parlament și în acea redacție constituțională aceste două exerciții – alegerea șefului statului și alegerea Parlamentului – apriori nu se puteau suprapune, deoarece erau exerciții care erau legate unul de celălalt. Acum însă lucrurile sunt diferite, ele se pot suprapune. Și în acest sens, Curtea la acel moment a dedicat spațiu aparte în acea hotărâre unde a explicat cum funcționează acest mecanism în care președintele republicii este ales prin vot universal. Astfel, chiar la paragraful 56 Curtea a menționat că interdicția privind dizolvarea parlamentului în ultimele șase luni de mandat ale președintelui este o reminiscență din perioada când președintele republicii era ales de către cetățeni”, a declarat Alexandru Tănase.

Citește și: Dodon contrazice juriștii: Alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, posibile în aceeași zi

„Foarte clar Curtea face o distincție aici că această interdicție de dizolvare a Parlamentului se aplica pentru logica anterioară, în redacția anterioară a Constituției. Și Curtea explică de ce. Deoarece posibilitatea președintelui de a dizolva Parlamentul în ajunul alegerilor prezidențiale ar fi condus la situația în care majoritatea parlamentară apropiată președintelui să își dorească organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în același timp pentru a putea implica președintele în campania partidului pe care l-ar fi susținut și să realizeze astfel o continuare a guvernării de către majoritatea parlamentară respectivă, în special în cazurile în care președintele se bucura de încrederea electoratului. Asta a spus Curtea Constituțională în anul 2015 și este absolut valabil și astăzi”; a spus fostul președinte al CC.

Potrivit lui, orice încercare de dizolvare a Parlamentului și circumstanțele dizolvării Parlamentului urmează să fie constatate de Curtea Constituțională.

„Chiar dacă să admitem că cineva ar încerca să forțeze nota și să dizolve Parlamentul acum, în condițiile actuale este absolut clar că nu are nicio șansă că această decizie să fie sprijinită de Curtea Constituțională. Curtea nu are cum să ignore un text constituțional, o jurisprudență amplă anterioară care stabilește regulile exacte când poate fi dizolvat Parlamentul, și anume această interdicție de șase luni de zile care se aplică în mod clar în cazul în care președintele este ales prin vot universal”, indică Tănase.

Interviul integral îl puteți accesa aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X