Subiectul creditelor, examinat la Guvern. BNM: Băncile comerciale reeșalonează creditele până la 30 iunie

Autor: , in Economic / 11 mai, 2020, 19:52

La Guvern s-au examinat luni, 11 mai, mecanismele de reeșalonare a creditelor oferite de băncile comerciale și instituțiile nebancare.

Potrivit Băncii Naționale (BNM), băncile comerciale reeșalonează creditele oferite persoanelor juridice și fizice, iar procedura de reeșalonare a creditelor va putea fi realizată până pe data de 30 iunie 2020. „Accesibilitatea procedurii este probată de numărul mare de debitori care au aplicat-o”, susține BNM.

„Regulatorul național se așteaptă că efectele crizei economice generate de restricțiile impuse pentru gestionarea situației epidemiologice vor fi resimțite în sectorul bancar în lunile iulie și august. A fost menționat că măsurile de reeșalonare a creditelor trebuie întreprinse astfel încât să nu determine apariția problemelor de lichiditate și de capital în sectorul bancar”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Totodată, Comisia Națională a Pieței Financiare a informat despre creșterea ratei de reeșalonare a creditelor în sectorul instituțiilor de finanțare non-bancare, unde au fost renegociate cca 11% din contracte.

CNPF lucrează la elaborarea unui proiect de lege menit să ofere un nivel de protecție a debitorilor persoane fizice care au contractat credite și au dificultăți cu rambursarea.

„Au fost discutate mecanismele de subvenționare a dobânzii pentru creditele oferite de băncile comerciale și posibilitatea răspândirii lor asupra instituțiilor de finanțare non-bancare”, se mai arată în comunicat.

Amintim că la sfârșitul lunii martie Comitetul executiv al BNM a aprobat o hotărâre care permite băncilor licențiate să amâne sau să modifice termenele de scadență a plăților și/sau sumele plăților scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenților economici. Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară urmare stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19.

Citește și: Amânarea ratelor la credite pentru la 6 luni. PAS propune un proiect de lege care vizează companiile de microfinanțare

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X