(VIDEO) Năstase îl acuză pe Dodon că a preluat schemele de contrabandă cu țigări, după ce se diminuaseră în mandatul său

Autor: , in Politic / 11 mai, 2020, 12:40

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, îl acuză pe șeful statului, Igor Dodon, de preluarea schemelor de contrabandă la frontiera cu România, după ce acestea înregistraseră o diminuare în timpul mandatului său de ministru de Interne.

În acest sens, Năstase a citat luni, în cadrul unei conferințe de presă, un studiu realizat de compania Novel Research, din care reieșea că în a doua jumătate a anului 2019 contrabanda cu țigări provenind din Republica Moldova a scăzut esențial.

„Potrivit aceluiași institut de cercetare de piața, începând cu luna ianuarie a acestui an indicatorii contrabandei pe teritoriul României au crescut exponențial, iar valorile acestor indicatori s-au întors, în timp foarte scurt, la nivelul lunii iunie 2019, nivel la care se situează de peste 10 ani de zile”, a declarat Andrei Năstase.

El a acuzat că „toată munca mea și a colegilor mei din Ministerul Afacerilor de Interne și din Poliția de Frontieră a fost aruncată la coș, după cedarea puterii executive lui Dodon, moment în care Dodon a decis că lucrurile trebuie să rămână la fel, așa cum ele se făptuiesc de 10 ani în ceea ce privește schemele de contrabandă”.

„Schemele au rămas la fel, s-a schimbat doar stăpânul lor! Regimul Dodon! Nu pot, la sfârșitul acestor concluzii să nu mă refer la un alt fals promovat în spațiul public până la isterie. Chipurile, de ce Ministerul de Interne și eu personal nu i-am arestat pe contrabandiști, de ce nu i-am dus la închisoare sau nu i-am pus la zid. La început am crezut că o asemenea abordare vine doar din neștiință, dar avalanșa de acuze a fost preluată de propaganda dodonistă care, inspirată de la case mai mari, știe că cu cât o minciună este mai gogonată, cu atât devine mai credibilă. Vreau să pun punct acestor inepții și să repet – Ministerul de interne a oprit contrabanda, a pornit dosare penale, le-a instrumentat, iar de punerea la pușcărie se ocupă, conform legii și Constituției procuratura și instanțele de judecată. Unicul Minister de interne din lume care avea toate atribuțiile punerii la pușcărie era cel condus de Beria. Este adevărat că pe timpul cât eram la Ministerul de Interne contrabandiștii au spălat putina din Republica Moldova, se ascundeau pe la Odesa și prin alte orașe de frică și neputință. Angajații MAI au primit indicații clare să oprească toate schemele, să nu se supună nimănui decât legii, având totală libertate de acționa legal, în interesul statului. Și asta a fost o abordare comună la nivelul întregului minister condus mine” a mai spus Năstase.

Ce spuneau studiile din România despre contrabanda cu țigări în noiembrie 2019 și februarie 2020

Potrivit unui studiu al companiei Novel Research, anume în noiembrie 2019 contrabanda cu țigări în România a înregistrat cel mai scăzut nivel din 2008.

Un studiu realizat de către aceeași companie, în februarie 2020, atesta o nouă creștere puternică a contrabandei la începutul acestui an, în special din Republica Moldova.

Producătorii de ţigarete sunt îngrijoraţi faţă de saltul abrupt al contrabandei provenite din Republica Moldova, care se apropie vertiginos de o treime din total.

„Aceasta este o dovadă clară a influenţei politicului asupra pieţei negre, actualii decidenţi de la Chişinău revenind asupra măsurilor luate de fostul guvern pentru diminuarea contrabandei către statele UE-ca de exemplu închiderea magazinelor Duty Free de pe aşa-numita graniţă cu Transnistria. Aceasta este realitatea de peste Prut, dincolo de perdelele de fum ale suprareglementării comerţului legal, de genul interzicerii expunerii produselor în magazine şi instituirii de facto a vânzărilor pe sub tejghea”, declara atunci Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X