Plahotniuc „is back in business”, iar Dodon… Dodon de „râie” nu mai scapă

Autor: , in Editorial / Populare / 12 mai, 2020, 06:31

„Să mergem la anticipate și să scăpam odată de râia asta din Parlament” le-a cerut ieri, pe un ton extrem de emotiv, Dodon lui Năstase, Filip, Sandu și Greceanîi. „Râia”, pentru Dodon sunt cei „19-20 de deputați ai lui Plahotniuc și Shor”. Și de ea, de „râie”, vrea Igor Dodon să „scape” la 11 mai 2020. Iar apelul ăsta venea după o altă ieșire, de vineri, care trăda aproape la fel de multă disperare și care suna cam așa: „Eu cu aeștia n-am ce face (alianță cu Shor și Candu). Dacă vreți, faceți voi (Sandu și Năstase)”.

Nu știu dacă Igor Dodon mai are ce „face cu aeștia” astăzi. Dar sigur a făcut. Și multe. Mult timp. Ani la rândul. Chiar până mai ieri. Pentru că nu mai departe de câteva luni în urmă Andrian Candu era cel mai vocal opoziționist din Parlament al Guvernului Sandu, afișând cel mai agresiv discurs împotriva Blocului ACUM dintre toți deputații. Tot Candu era cel care scria moțiuni de cenzură și-o ridiculiza pe Domnica Manole în ședința plenară în care era numită la Curtea Constituțională. Aceeași Manole pe care Candu o numea deja „bastion al democrației” acum câteva zile.

Dar cu câtă râvnă, împreună cu Andrian Candu, dădea Igor Dodon jos Guvernul Sandu. Sau cum se întâlneau cei doi, cu regularitate, la Președinție, până nu demult, așa cum o recunoaște chiar finul lui Plahotniuc.

Sau Violeta Ivanov. Cum era surprinsă ea, pe cont propriu, la Președinție, la început de februarie, bătând ultimele cuie în oficializarea alianței PSRM-PD, fiind blamată atunci chiar de către noii săi colegi din „blocul de opoziție” din Parlament, Andrian Candu și Sergiu Sîrbu.

Iar de Ilan Shor și Plahotniuc, principalele buboaie, dacă ar fi să ne luăm după retorica lui Dodon, ce mai poate fi de spus? Unul doar îi căra genți cu milioane de euro, celălalt l-a făcut cu partid, apoi chiar și președinte.

Și-acuma Igor Dodon ne spune că vrea să scape de „râie”? Chiar de-ar fi sincer și ar vrea s-o facă, de așa „râie” nu se scapă. Mai ales că ea persistă peste tot în jurul lui Dodon. Deja e adânc întipărită în ADN-ul său.

Plahotniuc „is back in business”

În fond, ideea lui Dodon, cu scăpatul de „râie”, n-ar fi fost atât de rea dacă nu ar fi fost atât de irealizabilă, din mai multe motive.

Primul motiv și principala problemă e că ideea vine tocmai de la Dodon. Unul care a coabitat cu această „râie” cam de când a apărut în politică.

Al doilea, e că nu prea există cum. Mult prea puțini deputați din actualul Parlament și-ar dori cu adevărat anticipate. Poate doar socialiștii.

Iar al treilea, pentru că Plahotniuc e, din nou, „back in business”, într-o postură în care se simte ca peștele în apă și în care a tot fost după 2009, în care nimeni nu prea poate face nimic fără el.

Dintre toți cei implicați astăzi în acest nou joc politic de la Chișinău, Plahotniuc își dorește cel mai puțin alegeri anticipate. De fapt nu și le dorește deloc. Pentru că ar rămâne cu cele două „coșuri” în care și-a plasat „ouăle” goale. Pro Moldova nu are absolut nicio șansă să acceadă în Legislativ, iar PD-ul, chiar dacă ar trece printr-o minune, probabil s-ar asigura ca printre primii pe listă să nu se mai numere niciun om controlat de Plahotniuc.

Plahotniuc își dorește să-și recapete cât mai mult din influența pe care a avut-o altă dată și să-și stabilizeze maximum posibil situația. Prin faptul că a adus majoritatea parlamentară la o fragilitate extremă, de doar 54 de deputați, a ajuns să exercite o presiune maximă pe Dodon. Care are de ales între a oferi tot ce i se cere sau de a rămâne fără Guvern.

Nu știu dacă astăzi Dodon și Plahotniuc comunică direct. Dar nici nu trebuie s-o facă. Atâta timp cât primul se întâlnește constant cu Andronachi și Vasile Botnari, doi dintre cei mai dedicați oameni ai lui Plahotniuc, mesajele sigur sunt transmise, direct sau indirect.

Iar Andronachi, despre care chiar Candu recent dezvăluia că-i este un bun prieten, în adresa căruia avea doar cuvinte de laudă, rămâne în continuare principala verigă care face încă funcțională majoritatea parlamentară. Odată cu retragerea lui Andronachi și a oamenilor săi care încă stau în PD, urmează și prăbușirea Guvernului lui Dodon.

Și aici apar în peisaj Maia Sandu și Andrei Năstase. În special Maia Sandu, care spunea duminică, că ar fi „un mare risc de imagine pentru PAS” să coalizeze cu Candu și restul pentru a forma un eventual nou Guvern în care cade cel actual. Dar că ar trebui de încercat ceva…

Chiar așa? Chiar „cel mai mare risc e imaginea PAS”? Serios?, vorba unul clasic socialist în viață… Nu, marele risc e că va trebui să coalizați cu Plahotniuc. Cel mai probabil și cu Shor. Și cam ce cedări ar trebui să le faceți ăstora doi pentru a asigura funcționalitatea acelui Guvern?

Să zicem că ar cădea Guvernul Chicu. Că ar fi ales un nou Guvern așa-zis proeuropean. Cam câți miniștri vor avea Plahotniuc și Shor acolo? Câte agenții? Ce alte funcții importante în stat? Sau să zicem că e votat necondiționat acest Executiv, cam peste câte zile sau săptămâni de la învestire vor fi impuse niște condiții inacceptabile? Și-atunci ce se întâmplă? Cedați iarăși puterea? Doar că în ce context? În plină campanie prezidențială, cu criză economică și sanitară pe cap, cu un Dodon în opoziție, atacându-vă că ați coalizat cu Plahotniuc și Shor și ați adusa țara pe marginea prăpastiei?

Ce serviciu le-ați mai face socialiștilor și lui Dodon.

Cei de la PAS și Platforma DA trebuie să înțeleagă că dacă Plahotniuc și finul său Candu și-ar dori cu adevărat ca majoritate parlamentară astăzi să nu mai existe, ea nu mai exista. Din PD ar mai fi fost extrași atâția deputați cât trebuie.

Plahotniuc, chiar dacă e departe, chiar dacă o face prin intermediari, repetă acum situația din decembrie 2010, când negocia cu PCRM pentru a obține maxim cedări de la PLDM. Doar că nici Voronin și nici Filat nu au avut inspirația de a merge la anticipate. Probabil Plahotniuc ar fi fost eliminat încă atunci din cărți.

Dar acum, în actualul context, anticipatele l-ar elimina definitiv.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X