Alexandru Damian // Ce ar putea urma după căderea guvernului Chicu? Riscurile pe care le presupune o eventuală alianță de conjunctură a Maiei Sandu cu partide urât mirositoare

Autor: , in Actualitate / Editorial / 13 mai, 2020, 11:12

Tentația de a scăpa de guvernul Chicu este foarte mare. Și pe bună dreptate, fiind mai degrabă un guvern  slab, ineficient și la cheremul lui Igor Dodon. Însă o eventuală coaliție a blocului ACUM și a Maiei Sandu cu partide gen Pro Moldova, Șor sau rămășițe din PDM ar atrage și multe voturi de blam. E neclar dacă există o strategie unitară a blocului ACUM,  însă pentru Maia Sandu obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie câștigarea prezidențialelor, prima mare șansă de a reseta jocul politic de la Chișinău. Altfel, în actuala formulă parlamentară, pare imposibilă o guvernare decentă.

Exilul lui Plahotniuc a trimis în derivă cel mai influent partid din ultimii ani la Chișinău – PDM-ul.  Rupt momentan în mai multe tabere, PDM-ul încă joacă cartea fragilă a menținerii guvernului Chicu. În fapt, pare că Plahotniuc își renegociază influența pierdută în ultima vreme și joacă în două luntre, încercând să obțină maximul posibil – și cu sabia deasupra capului pentru guvernul Chicu și implicit Igor Dodon, care depind de o coaliție fragilă, dar și ademenind partidele de opoziție să creeze o mare familie care să dărâme actualul guvern.

Guvernul Chicu s-a dovedit unul slab. Chiar foarte slab. Economia Moldovei este grav afectată de pandemie, dependentă de finanțare externă, dar lipsită de posibilitatea de a negocia condiții bune de creditare cu partenerii vestici din cauza deselor derapaje ale guvernării și lipsei de reforme. Rămâne astfel vechiul plan al lui Igor Dodon și creditarea dinspre Rusia care l-ar ajuta și în cursa pentru prezidențiale, dar și să mențină ideea că „banii de salarii și pensii vin de la Moscova”.  Actuala negociere a fost însă dezastruoasă pentru  Chișinău.  Mai mult, Moldova rămâne printre țările cu cele mai puține teste de CO-VID19 efectuate, un număr mare de cazuri de infectare în rândul personalului medical și, cu toate acestea, guvernul Chicu își permite să ia peste picior o delegație medicală din România. Igor Dodon îi ignoră cu desăvârșire, iar recepția celui mai consistent ajutor medical primit de Chișinău, cel din partea Bucureștiului, este organizată sub un pod.  Guvernul Chicu tânjește către Est și Moscova.

Marea problemă cu perioada post Chicu, dacă guvernul acestuia va fi demis, este cine va guverna. Și în ce condiții. Căci pentru partidele pestrițe PDM, Pro Moldova sau Șor, nu sunt mari riscuri dacă intră în coaliție cu blocul ACUM. Pentru blocul ACUM, în schimb, care este neclar încă ce intenționează,  chiar și riscurile unor voturi comune cu partidele lui Șor sau Plahotniuc pot genera probleme semnificative în rândul propriului electorat. Un eventual guvern de conjunctură ar fi o adevărată pacoste și ar necesita mult prea multe compromisuri.  Traian Băsescu, fostul președinte al României, numea astfel de alianțe cu partide compromise drept  „soluții imorale”. Iar pentru cei care  fac acest compromis, costurile sunt mult mai mari decât beneficiile, iar o astfel de guvernare ar avea șanse minime să performeze.

Maia Sandu ar trebui să aibă pe termen mediu scopul de a câștiga alegerile prezidențiale. Este prima mare șansă de a reseta cumva jocul politic pestriț de la Chișinău. De câștigarea lor a fost deposedată în 2016 de Plahotniuc, cel care a împins voturile spre Dodon, creația lui, de altfel.  Maia Sandu și PAS nu doar că trebuie să rezolve problemele din propriul bloc și relația cu PPDA-ul lui Năstase, dar trebuie să-și joace cărțile urmărind câștigarea prezidențialelor. Apele tulburi în care se învârt și PDM-ul, și Pro Moldova, nu pot crea premisele vreunei alianțe pro europene.

Recent, dinspre România, au reapărut scenariile creării unei mari coaliții anti PSRM. E greu de înțeles ce coaliție poți face cu Șor sau Plahotniuc, cel care a guvernat ani de zile sub mantra „pro europenismului” și a dus Moldova pe marginea prăpastiei.  Fantoma lui Plahotniuc bântuie însă Bucureștiul în continuare, cel care l-a susținut necondiționat ani de zile. PAS-ul și, în special, Maia Sandu, ar trebui să stea departe de partidele compromise și să forțeze câștigarea prezidențialelor.  Revenirea diasporei moldovenești în țară îi poate oferi un atu considerabil.

La Chișinău totul pare volatil, căci nu este o luptă între alb și negru. Avem două partide negre, atât PDM-ul și resturile, cât și PSRM-ul lui Dodon.  Blocul ACUM nu funcționează nici el deloc unitar, devenind o competiție de orgolii cine va fi  candidatul la alegerile prezidențiale. Din exterior, nu pare a fi nevoie de vreo secvență de genul, în 2016 Maia Sandu, în 2020 Andrei Năstase. Căci este clar că Maia Sandu are prima șansă de a-l învinge pe Igor Dodon sau oricine va fi candidatul pro rus.

Este câștigarea prezidențialelor prioritatea PAS-ului și a Maiei Sandu? Momentan nu pare. Partidul pare prins în multele nisipuri mișcătoare de la Chișinău, între posibilitatea de a da jos un guvern foarte slab și iluzoria șansă de a guverna. Nu ai ce guverna când trebuie să faci compromisuri unor partide care au scris fila de istorie neagră a Chișinăului în ultimii ani.

O eventuală asumare a căderii guvernului Chicu, coroborată cu o alianță de conjunctură, ar dinamita șansele Maiei Sandu la prezidențiale și ar reprezenta muniție pentru Dodon care poate continua placa cu „Good Luck, Maia” în privința alianței cu Plahotniuc. Ar fi un mare serviciu făcut lui Dodon și socialiștilor.

De cealaltă parte, poate Maia Sandu câștiga alegerile prezidențiale împotrivă tuturor? Greu de crezut. Însă pare într-o poziție mai avantajoasă ca în 2016. Are un partid mult mai bine consolidat, care a trecut deja prin alegeri, cu rezultate bune, iar Igor Dodon nu arată cel mai bine după 4 ani de mandat mediocru. Doar că blocul ACUM trebuie să treacă peste orgoliile de moment și să decidă candidatul comun cu cele mai mare șanse de a câștiga. Iar răspunsul pare a fi unul singur.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Domnule,daca nu sinteti la curent,doamna M.Sandu s-a dezis de Blocul ACUM inainte de a cinta cucosii a treia oara ! Si dumneaei nu e reprezentantul opozitiei, da numai a partidului sau. Chiar daca scriti la comanda,incercati sa fiti mai corect!

  • Nu te neliniști, Alexandre. Maia și Andrei s-au fript odată, mergând în alianță cu trădătorii. Guvernul chicu TREBUIE DAT JOS. În caz contrar, el va pregăti calea lui dodon uzurpatorul spre al 2-lea mandat, ceea ce este foarte periculos.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X