Grupul parlamentar Pro Moldova sesizează Curtea Constituțională privind atribuțiile Consiliului Suprem de Securitate, acuzând că acest organ a devenit „o bâtă politică prin care președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic, se implică în justiție, procuratură”. Anunțul a fost făcut de deputatul Sergiu Sîrbu.

„Din numele echipei „Pro Moldova”, astăzi voi sesiza Curtea Constituțională cu privire la ultimele modificări la legea securității statului, prin care președintele Dodon și-a tras atribuții suplimentare și competențe extinse acestui Consiliu Suprem de Securitate, care nu este un organ constituțional, care are și întotdeauna a avut doar un statut consultativ, care doar dă anumite recomandări și nu este mai presus de alte puteri ale statului”, a menționat Sergiu Sîrbu.

Deputatul amintește că în luna iulie a anului trecut, la insistența Președinției, socialiștii au insistat și s-a modificat legea securității statului, astfel „CSS practic a devenit o instituție supra-statală, un organ car s-a transformat în unul de coordonare, coercitiv subordonat direct președintelui țării, astfel subjugând în totalitate puterile statului”.

„Este o gravă încălcare a legii supreme. Acest Consiliu dintr-un organ consultativ a devenit o bâtă politică prin care președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic, se implică în justiție, procuratură”, a spus deputatul Pro Moldova.

„Ne dorim un stat de drept. Ne dorim ca președintele țării să își cunoască locul în sistemul autorităților publice, să nu uite că suntem într-o republică parlamentară și el are doar atribuții legate doar de activitatea d-lui și nu are dreptul să se implice în justiție, să coordoneze Guvernul și alte instituții de stat. Or în caz contrat este o uzurpare directă a puterii de stat, ceea ce constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”, a mai declarat Sergiu Sîrbu.

De menționat că, în luna iulie 2019 Parlamentul a modificat Legea cu privire la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), astfel încât acest organ să poată obține informații care constituie secret de stat.

Potrivit modificărilor, autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, dar și persoanele juridice publice autonome sunt obligate să furnizeze CSS la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului.

„Refuzul autorităților menționate de a furniza datele solicitate de către Consiliul Suprem de Securitate atrage răspundere în condițiile legii”, este specificat în lege.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here