Maia Sandu anunță cu cine ar vota PAS demisia Guvernului Chicu și învestirea altuia. Partidul ȘOR, exclus din schemă

Autor: , in Politic / Populare / 13 mai, 2020, 22:25

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, se arată sceptică ca până săptămâna viitoare să fie înregistrată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu, acuzat că nu gestionează corect situația epidemiologică, în consecință suferind mai multe sectoare. Fosta șefă a Executivului reiterează că PAS este de acord că voteze demisia actualului Guvern, doar dacă se va stabili și modul în care va fi votat viitorul Guvern. Mai mult, Sandu susține că ar trebui să se mizeze pe voturile deputaților PDM și declară că PAS nu va discuta cu deputații Partidului ȘOR.

În cadrul unei emisiuni de la TV8, Maia Sandu a declarat că actualul Guvernul trebuie demis pentru că nu-și face treaba, iar PAS va vota pentru asta doar atunci „când vom avem siguranța că putem să votăm un guvern mai bun”.

Întrebată cu cine ar putea negocia PAS, Sandu a declarat că prima întrebare ar fi către deputații PDM, formațiune din care au plecat deja 12 deputați.

„În Parlament nu avem mare alegere. Este rezultatul alegerii făcute de cetățeni, o alegere pe alocuri manipulată pentru că nu am avut alegeri libere și corecte. Prima întrebare este către Partidul Democrat, care pentru moment sprijină acest guvern. În situația în care ei se declară disponibili să sprijine un altfel de guvern și nu unul care lucrează pentru Dodon și campania lui electorală, atunci această încercare își are rostul. Fără PDM matematica aici nu funcționează”, a declarat Maia Sandu.

Cât privește dialogul cu PDM, Sandu nu a precizat dacă se poartă discuții cu această formațiune.

Citește și: Andrei Năstase, întrebat dacă este de acord să voteze alături de Pro Moldova și Partidul ȘOR pentru demisia Guvernului și învestirea altuia

„Din câte vedem noi ei (democrații – n.r.) nu sunt satisfăcuți de modul în care acest guvern administrează criza și eu bănuiesc că alegătorilor lor nu le place asta. Nu cred că cineva este fericită în această situație”, a mai spus Sandu.

Aceasta a exclus un eventual dialog cu deputații Partidului ȘOR.

Fosta șefă a Executivului reiterează că PAS este de acord că voteze demisia actualului Guvern, doar dacă se va stabili și modul în care va fi votat viitorul Guvern.

„Noi nu vedem lucrurile în consecutivitate – întâi să convenim demisia guvernului, apoi să convenim cu privire la următoarea echipă pentru că pentru noi ambele aspecte sunt importante și ele trebuie să fie convenite în același timp. Suntem în situația de criză și nu ne dorim să lăsăm țara fără guvern. Avem părere proastă despre acest guvern dar nu putem lăsa țară fără guvern”, a mai spus aceasta.

Întrebată dacă până săptămâna viitoare va fi înregistrată vreo moțiune de cenzură împotriva Guvernului, Maia Sandu a declarat că este puțin probabil acest scenariu, deoarece „este mai ușor să se găsească soluția pentru demisia guvernului, dar este mult mai greu să se găsească soluția și voturi pentru învestirea unui nou guvern”.

„Atunci când vom găsi această soluție, vom reveni și la subiectul moțiunii”, a conchis Maia Sandu.

Amintim că, astăzi Platforma DA a venit cu un apel în care declara că Guvernul condus de Ion Chicu trebuie să fie demis printr-un demers „coerent și transparent” și să fie învestit un alt Guvern. Formațiunea politică anunța că se declară pregătită pentru guvernare și pentru a propune un prim-ministru capabil să formeze viitorul Guvern, însă, anunța că nu va face „compromisuri toxice și antipopulare doar pentru parvenire și reușită politică personală sau de grup”.

Ulterior, Partidul ȘOR a venit cu o reacție, anunțând că susține demiterea Guvernului condus de Ion Chicu și învestirea ulterioară a unui nou cabinet de miniștri.

Citește și: Candu vrea un premier apolitic: „Pentru aceasta am făcut apel la opoziția parlamentară”

În același timp, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova are nevoie de un premier apolitic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


  • Cei din opozitie PAS si PPDA nici nu stiu ce capcana li se intid exact cum le-a intins Dodon capcana asa si acum urmeaza. Ei tot timpul uita ca au de afacere cu niste lupi si nu oameni pt tara!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X