Foto: aljazeera.com

Angela Merkel a anunţat miercuri că deţine „probe” ale unor tentative „scandaloase” de atacuri informatice care au vizat Cancelaria germană, relatează AFP.

„Pot să spun onest că acest lucru îmi face rău. În fiecare zi încerc să am cele mai bune relaţii cu Rusia, iar pe de altă parte există probe atât de tangibile că forţele ruse fac acest lucru”, a declarat cancelarul în faţa deputaţilor reuniţi în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, scrie news.ro.

Merkel se referă la un atac cibernetic care a vizat în 2015 atât Camera Deputaţilor, cât şi serivciile sale.

Hackerii au sustras în paralel cu acest atac cibernetic, potrivit presei germane, date personale de pe un serviciu de mesagerie al cancelarului.

Angela Merkel a anunţat că un suspect a fost identificat de către anchetatori în acest dosar.

„Ne rezervăm în continuare dreptul de a lua măsuri, inclusiv împotriva Rusiei”, a ameninţat Merkel, care a denunţat un avct „scandalos”.

„O întreagă strategie este aplicată” de către Rusia, inclusiv ”deformarea faptelor”, a continuat cancelarul.

În acest context, „bineînţeles că nu este uşor” să continue să încerce să construiască o relaţie mai bună cu Moscova, a subliniat ea.

Cancelarul a evocat, de asemena, asasinarea la berlin, în 2019, a unui georgian de origine cecenă, în care sunt amestecate, dau asigurări mai pulte publicaţii de investigaţie, serviciile ruse.

Acest asasinat a declanşat o criză diplomatică între Germania şi Rusia.

Doi membri ai Ambasadei Rusiei, cărora Guvernul german le-a reproşat că nu cooperau în anchetă, au fost expulzaţi din Germania la 4 decembrie 2019.

Presupusul asasin a fost arestat imediat după asasinat, însă, a avertizat Merkel, ”încercăm în continuare să găsim” eventuali complici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here