Foto: tv8.md

Deputatul socialist Vasile Bolea a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), astfel încât funcțiile vacante de membru al CSM să poată fi ocupate de membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Legea CSM se porpune a fi completată cu sintagma „până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcțiile vacante de membru al CSM”.

Autorul proiectului, socialistul Vasile Bolea precizează că la data de 17 martie 2020 pe întreg teritoriul țării a fost instituită stare de urgență, astfel Adunarea Generală a Judecătorilor nu avut loc și nu se cunoaște când va avea loc astfel se propune modificarea respectivă.

De asemenea, se propune concretizarea cum se determină majoritatea în cadru CSM. În context, se propune ca această majoritate să fie determinată conform prevederilor Codului Administrativ.

Sergiu Litvinenco: Am dubii că o astfel de lege este constituțională

Deputatul fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat pentru Cotidianul.MD că are dubii că o astfel de lege este constituțională și remarcă că este a doua oară când se intervine peste legea adoptată în grabă și contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția în decembrie 2019.

„Este o dovadă de maximă incompetență. În plus, aceste modificări sunt, cel mai probabil, de conjunctură, or PSRM vrea cu tot dinadinsul să controleze politic CSM. Din câte înțeleg, prin acest proiect membru al CSM devine judecătorul Anatolie Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău care, cel mai probabil, va vota așa cum dictează PSRM-ul. Am dubii că o astfel de lege este constituțională având în vedere că se intervine retroactiv peste o procedură finalizată.Vom examina în detalii proiectul și ne vom expune la momentul potrivit”, a comentat deputatul.

Dinu Plîngău: Se pare că cineva nu a reușit să încropească o majoritate subordonată politic la CSM

La rândul său, deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a comentat pentru Cotidianul.MD că la prima vedere proiectul este unul populist și suportă multe riscuri pentru sistemul judecătoresc.

„Am remarcat două modificări care țin de componență și procedura de adoptarea a deciziilor. Voi analiza subtilitățile, dar din start îmi pare un proiect care suportă multe riscuri pentru sistemul judecătoresc. Se pare că cineva nu a reușit să încropească o majoritate subordonată politic la CSM și încearcă foarte agramat să opereze tot felul de modificări suspecte. Nu vreau să vin cu critici către autor, dar am impresia că ne jucăm la grădiniță când discutăm proiecte atât de importante. Fără a intra prea mult în detalii, proiectul nu doar că conține foarte multe controverse de orice ordin, dar este și unul foarte agramat. Se pare că cineva nu a reușit să încropească o majoritate subordonată politic la CSM și încearcă foarte agramat să opereze tot felul de modificări suspecte”, a comentat Dinu Plîngău

Menționăm că, din luna februarie curent numărul de membri ai CSM a fost majorat până la 15 persoane. Șapte dintre aceștia trebuie să fie aleși din rândul judecătorilor.În prezent, doar șase funcții sunt, însă, ocupate. Mai exact, este vorba despre:

Luiza Gafton, judecător la Curtea Supremă de Justiție, președinte interimar al CSM;
Dorel Musteață, magistrat la Judecătoria Chișinău;
Victor Micu, judecător la Curtea Supremă de Justiție;
Petru Moraru, judecător la Curtea Supremă de Justiție;
Nina Cernat, judecător la Curtea de Apel Chișinău;
Anatolie Galben, judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Ceilalți membri ai CSM sunt preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul justiţiei şi Procurorul General. Alți patru membri ai CSM sunt numiți de Parlament din rândul profesorilor de drept titular.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here