Parlamentul European a votat: Republica Moldova va primi asistență de 100 de milioane de euro

Autor: , in Actualitate / Social / 13 mai, 2020, 20:03

Parlamentul European a votat propunerea privind acordarea asistenței financiare statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate în valoare de 3 miliarde de euro, dintre care 100 de milioane de euro sunt destinați Republicii Moldova.

Europarlamentarului român Marian-Jean Marinescu a anunțat că Parlamentul European a votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, iar Republica Moldova primește 100 milioane euro.

Parlamentul European adoptă în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai, conform europarlamentarului.

„Este un semnal important prin care UE transmite statelor partenere că le este alături în această perioadă extrem de dificilă.
Pentru România și pentru mine, Republica Moldova rămâne o prioritate. Iar sprijinul pe care i-l putem oferi o poate ajuta atât în lupta cu efectele coronavirus, cât și în efortul de a contracara manipularea opiniei publice venită dinspre Rusia. În acest război informațional, contează fiecare gest prin care putem demonstra, cu fapte că Uniunea Europeană este un partener de încredere al Republicii Moldova”, a comentat Marian-Jean Marinescu.

Anterior, Comisia Europeană a decis să ofere circa 140 de milioane de euro țărilor Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, pentru combaterea focarului de pandemie COVID-19. Uniunea Europeană a transmis deja Chișinăului seturi de protecție, cum ar fi mănuși și măști pentru persoanele vulnerabile și personal medical, precum și ventilatoare. Totodată, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 de milioane de euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic al crizei coronavirusului.

Asistența în valoare de 3 miliarde de euro va fi distribuită după cum urmează:

Republica Albania – 180 milioane de euro
Bosnia și Herțegovina – 250 milioane de euro
Georgia – 150 milioane de euro
Regatul Iordaniei – 200 de milioane de euro
Kosovo – 100 de milioane de euro
Republica Moldova – 100 de milioane de euro
Muntenegru – 60 de milioane de euro
Republica Macedonia de Nord – 160 de milioane de euro
Republica Tunisia – 600 de milioane de euro
Ucraina – 1,2 miliarde de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X