Platforma DA insistă pe demisia Guvernului Chicu, declarând că este gata să guverneze în interesul oamenilor, nu a „grupărilor obscure”

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 mai, 2020, 12:55

Platforma Demnitate și Adevăr susține că Guvernul condus de Ion Chicu trebuie să fie demis printr-un demers „coerent și transparent” și să fie învestit un alt Guvern. Formațiunea politică se declară pregătită pentru guvernare și pentru a propune un prim-ministru capabil să formeze viitorul Guvern, însă, anunță că nu va face „compromisuri toxice și antipopulare doar pentru parvenire și reușită politică personală sau de grup”.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei DA a citit un demers oficial al formațiunii, în care se spune că „Republica Moldova are nevoie de urgență de alt tip de guvernare – o guvernare eficientă, concentrată pe cetățeni, capabilă să scoată țara din impasul în care ne duce actualul Guvern, revenind la executarea angajamentelor înscrise în Acordul de Asociere RM-UE”.

Cei din Platforma DA spun, însă, că înainte de toate acest Guvern trebuie să muncească pentru siguranța și bunăstarea populației.

„Trebuie să muncească pentru salvarea populației prin măsuri de urgență în combaterea pandemiei. Luarea măsurilor de recuperare economică și financiară și de susținere hotărâtă a business-ului. Întărirea ordinii de drept și prevenirea unei restaurații oligarhice. Asigurarea justiției libere, recuperarea banilor fraudați, unitatea societății și buna desfășurarea a scrutinului prezidențial. Restabilirea cooperării și dialogului cu partenerii strategici”, se arată în demersul oficial.

Platforma DA consideră că Guvernul Chicu trebuie să cadă pe baza unui demers „coerent, transparent, responsabil și asumat de demitere prin vot democratic în Parlament și instalat un Guvern nou, investit de Parlamentul țării în beneficiul oamenilor și nu în interesul unor grupări obscure, pe baza unor reglări de conturi în Legislativ și în afara lui, așa cum se întâmplă în momentul de față”.

Citește și: Citește și: Este gata Dodon să îl sacrifice pe premierul Chicu? Ce răspunde președintele

Reprezentanții Platformei susțin că „nu te poți ascunde la infinit în spatele interesului național, alegând compromisuri toxice antipopulare doar pentru parvenire și reușită politică personală sau de grup”.

„De aceea Platforma DA nu va face astfel de alianțe politice. În aceste condiții de multiple crize și turbulente, ținând cont de faptul că alegerile anticipate în anul curent nu sunt posibile sub aspect juridic și nu sunt benefice sub aspectul social economic, Platforma DA este pregătită pentru guvernare și propunerea unui prim-ministru capabil să formeze un Guvern de salvare națională. Totodată Platformă DA va lua în considerare propunerile constructive venite din partea deputaților și nu va accepta însă nicio formă de restaurație a regimului oligarhic condamnat prin declarația de recunoaștere a statului capturat la data de 8 iunie 2019 și nu va oferi clemență nici unui politician implicate în fraude bancare și alte infracțiuni investigate de organele de drept ale statului”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Citește și: Maia Sandu anunță că PAS examinează demiterea Guvernului Chicu. Există însă o „condiție” (VIDEO)

De menționat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă e astăzi că formațiunea pe care o conduce examinează posibilitatea demiterii Guvernului Chicu, dar una din principalele condiții este să existe certitudinea numirii unui alt cabinet de miniștri.

„Suntem îngrijorați de situația din țară, suntem îngrijorați că Guvernul Chicu nu poate să administreze corect criza sanitară și ne confruntăm cu probleme majore în domeniul sănătății. Ne îngrijorează că acest Guvern nu face nimic pentru ca să ajute agenții economici. Acest Guvern nu face niciun efort ca să obțină resurse din afara țării. Pe de o parte nu a știut să negocieze un acord în interesul Republici Moldova pentru împrumutul din Rusia, pe de altă parte, premierul Ion Chicu spune cu nerușinare că nu va îndeplini condițiile pentru tranșa a doua pentru asistența macrofinanciară de la UE”, a declarat Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X