Procurorul general admite că judecătorii Curții Constituționale au fost filați de „structuri neautorizate”

Autor: , in Actualitate / Justiție / 13 mai, 2020, 19:43

Procurorul general Alexandr Stoianoglo susține că Procuratura Generală nu a instrumentat niciun dosar împotriva politicienilor, activiștilor civici și a jurnaliștilor și nu au existat acțiuni de filare a magistraților Curții Constituționale. Totuși, procurorul șef nu exclude că filarea judecătorilor constituționali a fost făcută de „structuri neautorizate”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NewsMaker.

La începutul lunii mai, Curtea Constituțională a adresat un apel în adresa procurorului general în care solicita să se verifice dacă magistrații constituționali sunt supravegheați, în replică Alexandr Stoianoglo susține că Procuratura nu a întreprins acțiuni de urmărire a acestora.

„Din păcate, mulți din societatea noastră suferă de mania de persecuție. Acestea sunt ecouri ale trecutului. Dacă vorbim despre latura juridică a problemei, cineva poate fi ascultat sau urmărit doar în cadrul unui dosar penal și numai cu permisiunea instanței. Spun clar că, în ultimele șase luni, Procuratura nu a instrumentat niciun dosar penal împotriva politicienilor, activiștilor civici și a jurnaliștilor. În consecință, procurorii nu au înaintat niciun recurs în fața instanței pentru a obține permisiunea de supraveghere a cuiva. Acest lucru este ușor de verificat. Acest lucru este valabil și pentru judecătorii Curții Constituționale”, a declarat Stoianoglo.

Citește și: Reacția președintelui Comisiei de la Veneția, după apelul Domnicăi Manole despre „situația extrem de complicată” de la CC (DOC)

„Acuzații de supraveghere a magistraților CC au venit din partea unor politicieni, dar și din partea judecătorilor CC. Am verificat acest lucru și nu am identificat că judecătorii CC au fost monitorizați sau ascultați. Nu există nimic în acest sens. Din păcate, acestea au fost doar declarații, care au avut cel mai probabil obiective politice. Declarații fără fapte, cu referire la unii agenți și persoane ciudate”, a mai declarat Alexandr Stoianoglo.

Totuși, procurorul șef nu exclude că filarea judecătorilor constituționali a fost făcută de „structuri neautorizate”.

„Cu toate acestea, săptămâna trecută am avut o întâlnire cu șefii agențiilor de aplicare a legii și i-am rugat să acorde atenție la posibilitatea desfășurării unor astfel de evenimente (filaj, interceptare) de către structuri neautorizate. Vom monitoriza această situație. Nu exclud că, în condițiile în care oamenii încă nu au scăpat de frica care îi bântuie de mulți ani, unele companii private se pot folosi de aceasta, să monitorizeze o persoană pentru a provoca disconfort și frică de persecuție”, a spus Stoianoglo.

Șeful Procuraturii Generale dă asigurări că în cazul în care se vor depista astfel de acțiuni, vor fi luate măsuri.

„Vom identifica persoanele care sunt implicate în astfel de lucruri și le vom deferi justiției”, a conchis procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Amintim că la 6 mai curent, președinta Curții Constituționale a declarat că instituția informează Comisia de la Veneția, partenerii internaționali ai Republicii Moldova, Parlamentul European, Consiliul Europei, dar și întreg corpul diplomatic de la Chișinău privind „situația tensionată creată artificial” în jurul Curții Constituționale.

Potrivit Domnicăi Manole, situația „extrem de complicată” este de natură de afecteze funcționalitatea statului de drept din Republica Moldova.

Adresarea era făcută la două zile după ce plenul CC a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții, și cu o zi înainte ca Înalte Curte să pronunțe hotărâri în două cazuri importante. Este vorba despre creditul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei și în baza cărui sistem de vot pot fi organizate alegeri anticipate în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X