Reacția președintelui Comisiei de la Veneția, după apelul Domnicăi Manole despre „situația extrem de complicată” de la CC (DOC)

Autor: , in Justiție / 13 mai, 2020, 13:52

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a răspuns adresării președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, prin care a informat despre „situația extrem de complicată” de la CC. În răspunsul său Buquicchio punctează că a luat act de acea declarație semnată de magistrați constituționali și că urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova.

„Curțile Constituționale sunt instituții de protecție încredințate cu păstrarea valorilor constituționale prin însăși natura justiției constituționale, care impune apărarea Constituției împotriva încălcării acesteia de către alte puteri ale statului, Curțile Constituționale ar putea să nu le facă pe plac acest acelor puteri”, se arată în răspunsul președintelui Comisiei de la Veneția.

Buquicchio punctează că într-o țară democratică toate instituțiile de stat și șefii acestora trebuie să-și respecte propriile prerogative obligațiile și competențe, precum și să le recunoască și să le respecte pe cele ale altor instituții.

„Acestea trebuie să manifeste reținere instituțională adecvată, să observe procedurile relevante de bună credință și să dea dovadă de respect reciproc”, mai spune Buquicchio.

„În cazul în care aceasta nu se îndeplinește, dacă există lipsă de cultură democratică și maturitate, funcționarea instituțiilor statului este compromisă și progresul democratic, civil și economic al societății este pusă în pericol”, se mai arată în răspuns.

Președintele Comisiei de la Veneția declară că susține declarația judecătorilor Curții Constituționale privind apelul la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bună voință și dă asigurări că urmărește îndeaproape situația din Republica Moldova.

Amintim că la 6 mai curent, președinta Curții Constituționale a declarat că instituția informează Comisia de la Veneția, partenerii internaționali ai Republicii Moldova, Parlamentul European, Consiliul Europei, dar și întreg corpul diplomatic de la Chișinău privind „situația tensionată creată artificial” în jurul Curții Constituționale.

Potrivit Domnicăi Manole, situația „extrem de complicată” este de natură de afecteze funcționalitatea statului de drept din Republica Moldova.

Adresarea era făcută la două zile după ce plenul CC a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții, și cu o zi înainte ca Înalte Curte să pronunțe hotărâri în două cazuri importante. Este vorba despre creditul de 200 de milioane de euro din partea Rusiei și în baza cărui sistem de vot pot fi organizate alegeri anticipate în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X