miercuri, mai 13, 2020


Stoianoglo acuză că „BNM în mare măsură e vinovată” de furtul miliardului. Reacția Băncii Naționale

Autor: , in Actualitate Economic , - 21:00

În ultimele șase luni, Procuratura a efectuat mai multe percheziții la Banca Națională a Moldovei (BNM). Într-un interviu pentru NM, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a explicat de ce au fost efectuate aceste percheziții și ce legătură are BNM cu furtul miliardului.

Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura i-a solicitat de mai multe ori Băncii Naționale să furnizeze informațiile necesare pentru a investiga furtul miliardului. „Dar ne-am confruntat cu o neînțelegere și chiar cu o oarecare rezistență. Acest lucru ne-a obligat să face pași activi și să confiscăm singuri unele documente”, a spus Stoianoglo în cadrul unui interviu acordat pentru NewsMaker.

Procurorul general a subliniat faptul că „Banca Națională trebuia să monitorizeze activitatea băncilor care avea demult indicatori financiari suspecți”.

„Încă nu înțeleg de ce Banca Națională a fost în afara zonei de cercetare și chiar a investigațiilor în toți acești ani. La un moment dat, am ajuns la punctul de a face copii ale raportului Kroll și de a-l returna Băncii Naționale. Acest fapt a provocat o reacție foarte violentă: de ce ați returnat raportul? Pentru că voi, ca și noi, ar trebui să lucrați cu acest raport”, a spus Stoianoglo.

Procurorul consideră că „Banca Națională nu numai că este vinovată în mare măsură de ceea ce s-a întâmplat, dar a trebuit să ofere sprijin anchetei”. El a menționat că BNM este „singura structură care deține informații despre modul în care s-au efectuat transferuri în fiecare dintre aceste bănci, despre cum au fost creditate companiile și unde s-au dus bani”. Procurorul general a mai spus că „Banca Națională pur și simplu s-a îndepărtat de la investigarea furtului miliardului”.

„Înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru: există încă oameni care au lucrat în BNM în timpul furtului miliardului. Din păcate, nu trebuie să așteptăm sinceritatea de la ei”, a spus Stoianoglo.

Menționăm că pe 14 mai, la ședința Consiliului Suprem de Securitate urmează să fie abordat subiectul furtului miliardului.

Banca Națională a Moldovei a reacționat afirmațiile procurorului general, declarând că rămâne deschisă în cooperarea cu organele de urmărire penală pentru a susține efortul de recuperare a mijloacelor bănești sustrase din sectorul bancar, fiind cointeresată în finalizarea cu succes a investigațiilor în dosarul furtului miliardului.

BNM precizează că au fost desfășurate ședințe comune cu procurorii, în cadrul cărora specialiștii Băncii Naționale au manifestat deschidere pentru investigarea fraudei. „Astfel, chiar de la începutul anchetei, conform prevederilor procesual-penale, BNM a oferit multiple documente relevante, precum și a delegat specialiști pentru a participa la efectuarea de acțiuni procesuale. Doar în anul curent, BNM a transmis organelor de urmărire penală date în format electronic de 2 TB (terabyte), care conțin sute de mii de fișiere și urmează a fi transmise încă 12 TB de date”, se spune într-un comunicat de presă al instituției.

La fel, BNM spune că a prezentat informații pe suport de hârtie în volum de 8694 de file.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *