Foto simbol. Sursa: moldova.org

În toiul luptei politice care ar putea lăsa PSRM și PD fără majoritate parlamentară și Guvernul Chicu fără mandat, președintele Igor Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CCS). La capătul ședinței CSS, șeful statului a declarat că investigarea furtului miliardului evoluează rapid, iar arhitecții care s-ar face responsabili de pregătirea legislației care a înlesnit furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc sunt foști prim-miniștri și miniștri ai Economiei, membri ai Comitetului Național de Stabilitate Financiară (CNSF).

„Ei sunt arhitecții și ei vor răspunde”, a precizat Igor Dodon.

Așadar, șeful statului și-a concentrat atenția asupra membrilor CNSF, printre care, la acea vreme, erau prim-ministrul, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor, guvernatorul Băncii Naționale, președintele Comisiei Națională a Pieței Financiare, directorul Serviciului de Informații și Securitate, procurorul general, directorul Centrului Național Anticorupție și secretarul general al Guvernului.

Dintre aceștia, Igor Dodon s-a referit în primul rând la foști prim-miniștri și miniștri ai Economiei.

Miniștrii Economiei de dinainte și în timpul furtului miliardului, produs în 2014

Valeriu Lazăr: septembrie 2009-iulie 2014
Andrian Candu: iulie 2014-ianuarie 2015

Prim-miniștrii de dinainte și în timpul furtului miliardului, produs în 2014

Vlad Filat: septembrie 2009-aprilie 2013
Iurie Leancă: aprilie 2013-februarie 2015

„Există dosarele penale. Hoțul trebuie să stea la pușcărie, și el va sta. Nu doar cei care la etapa finală au apărut în investigație, nu doar unde s-au dus banii, dar și cei care au pregătit legislația – miniștri și membrii Comitetului de Stabilitate Financiară. Ei sunt arhitecții și vor răspunde”, a declarat astăzi Igor Dodon.

Socialistul Novac a dat nume

Deși președintele a dat doar funcțiile persoanelor vizate, socialistul Grigore Novac a dat și nume.

Într-o postare pe Facevook, deputatul PSRM îl indică pe Andrian Candu, pe lângă Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, ca pe unul dintre principalii demnitari la care s-a referit Igor Dodon.

„Acum devine și mai limpede de ce Şinu Candu (n. r. – Andrian Candu este finul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc) este așa agitat, nervos și periodic cu roşeață pe obrăjori…”, a scris Novac.

„Cred că va amintiți cine era de exemplu în acea perioadă Ministrul Economiei mă refer la perioada activă, din vara 2014 până ianuarie 2015?! Corect, Şinu Candu era la cârma ministerului… Da noi nu înțelegeam de ce domnul Candu așa tare se agită…”, a mai scris socialistul.

„Acum devine limpede de ce Plahotniuc, Şor, Candu și ceilalți din jurul lor fac tot posibilul ca să demită Guvernul Ion Chicu, deoarece instabilitatea politică le dă şanse teoretice să revină la putere de comun cu Sandu, Năstase și astfel sa scape cumva de acel miros din celulele penitenciarelor”, a adăugat el.

Precizăm că, potrivit legislației Republicii Moldova, orice persoană se bucură de prezumția nevinovăției până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței de judecată.

Unul dintre „instigatorii” demiterii Guvernului

Recent, liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a criticat dur acțiunile actualei guvernări, dar și ale președintelui Igor Dodon, acuzând autoritățile de incompetență, iresponsabilitate și interese financiare meschine.

Mai mult, Candu a opinat că Igor Dodon nu va ajunge să candideze la scrutinul prezidențial din acest an, și asta pentru că „toate scheme și interesele financiare ale lui Igor Dodon vor fi curând identificate și dezvăluite” întregii societăți. „Ține-te foarte bine, așează-te pe scăunel pentru că urmează o perioadă foarte interesantă”, i s-a adresat Candu lui Dodon.

Totodată, la grupul Moldova s-au alăturat câțiva deputați care au părăsit fracțiunea Partidului Democrat, componență a majorității parlamentare, împreună cu PSRM.

Grupul parlamentar și liderul acestuia, Andrian Candu, au făcut apel pentru ca partidele parlamentare de opoziție să-și unească eforturile în scopul demiterii Guvernului Chicu, învestit în noiembrie 2019 prin voturile PSRM și PDM.

Potrivit lui Igor Dodon, în spatele celor circa 20 de deputați (din grupul Pro Moldova și fracțiunea Șor) s-ar afla Vlad Plahotniuc.

Citește și: „CSS a devenit bâtă politică în mâinile lui Dodon”. Pro Moldova sesizează CC privind atribuțiile Consiliului (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here