joi, mai 14, 2020


CC a respins sesizarea lui Sergiu Sîrbu de suspendare a normelor de extindere a competențelor Consiliului Suprem de Securitate

Autor: , in Justiție Populare , - 17:06

Curtea Constituțională a respins joi, 14 mai, suspendarea prevederilor din sesizarea lui Sergiu Sîrbu, prin care deputatul a contestat competențe extinse ale Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Magistrații constituționali au considerat că solicitarea este neîntemeiată.

În același timp, sesizarea rămâne pe rolul Curții și urmează a fi examinată în fond.

Pe 13 mai, deputatul Pro Moldova a depus o sesizare prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității articolului 12 alineatele (7) și (8) din Legea securității statului, solicitând Curții să suspende acțiunea acestor prevederi.

Potrivit lui Sîrbu, Parlamentul a adoptat normele legale contestate depășind grav principii internaționale și constituționale, iar în vederea evitării unor consecințe grave pentru statul de drept, pentru drepturile fundamentale și libertățile omului, pentru evitarea unor consecințe negative iminente de abuz și de influență în activitatea unor autorități autonome, inclusiv în activitatea Procuraturii, s-ar impune suspendarea acțiunii normelor legale contestate.

În hotărârea sa, Curtea a reținut că autorul s-a limitat în a invoca riscuri generale, fără a-și detalia susținerile sau fără a prezenta argumente pertinente, deși au trecut mai mult de zece luni de la intrarea în vigoare a normelor legale contestate.

Curtea susține că nu au fost aduse suficiente argumente privind intensitatea și posibilele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale riscului.

„Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător, nu prin simpla enumerare a unor valori fundamentale. Doar invocarea riscului și enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se arată în decizia Înaltei Curți.

Judecător Vladimir Țurcan s-a abținut de la judecarea cauzei.

În ziua depunerii sesizării, Sergiu Sîrbu acuzat că CSS a devenit „o bâtă politică prin care președintele Dodon își soluționează problemele de ordin politic, se implică în justiție și procuratură”.

„Din numele echipei „Pro Moldova” voi sesiza Curtea Constituțională cu privire la ultimele modificări la legea securității statului, prin care președintele Dodon și-a tras atribuții suplimentare și competențe extinse acestui Consiliu Suprem de Securitate, care nu este un organ constituțional, care are și întotdeauna a avut doar un statut consultativ, care doar dă anumite recomandări și nu este mai presus de alte puteri ale statului”, a spus atunci deputatul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *